Agy illusztrációt tartó emberi kéz

Nagy előny is származhat abból, ha valakinek rossz a memóriája

Érdekes pozitívumra mutat rá egy új kutatás.


A rosszabb emlékezetű emberek gyakrabban élvezhetik ugyanazokat az élményeket – derült ki egy kutatásból. Ezzel szemben a legjobb memóriával rendelkezők hamar megunhatják ugyanazokat a zenéket, könyveket, helyeket, sőt, még az embereket is.

Dr. Noelle Nelson, a tanulmány első szerzője elmondta, hogy a nagyobb munkamemória-kapacitással rendelkező emberek valójában mélyebben kódolják az információkat.

„Több részletre emlékeznek az általuk tapasztalt dolgokról, és ez ahhoz vezet, hogy úgy érzik, hogy többet tapasztaltak.”

Ez az érzés aztán ahhoz vezet, hogy a „nagy kapacitással bíró” emberek hamarabb belefáradnak az élményekbe. A kutatás során azt vizsgálták, hogy az emberek mennyire képesek emlékezni számsorokra és tárgylistákra. Ezután zenei klipeket játszottak le nekik, és képeket mutattak nekik, hogy lássák, milyen gyorsan unják meg ezeket, olvasható a Psyblog cikkében.

„Azt találtuk, hogy a kapacitásuk előre jelezte, hogy milyen gyorsan unják meg a képeket vagy a zenét. A nagyobb memóriakapacitású emberek gyorsabban telítődtek ezekkel a dolgokkal, mint a kisebb kapacitásúak. Lényegében a nagy kapacitású emberek úgy érzékelik, hogy többször éltek át dolgokat, mert jobban emlékeznek ezekre az élményekre”

– magyarázta Nelson.

A kutatók úgy vélik, hogy az eredmények hatással lehetnek a túlevési problémákkal küzdőkre.

„Mivel a túlevés nagy része pszichológiai eredetű, egy olyan pszichológiai megoldás, mint a memóriafolyamatok, segíthet az embereknek az evés ellenőrzésében. A fogyasztók talán gyorsabban tudnának jóllakni, ha egyszerűen felidéznék, hogy legutóbb többször ettek”

– fogalmazott Nelson.