Női lábak sétálnak fel a lépcsőn

Nem elég letudni a napi lépésszámot, ez is fontos még

Egy új kutatás szerint nemcsak a naponta megtett lépések száma számít, hanem az is, hogy milyen ütemben tesszük meg őket.


A kutatók közel 80 000, hordozható nyomkövetővel rendelkező felnőtt körében – ez az eddigi egyik legnagyobb elemzés –megállapították, hogy azok, akik gyorsabb tempóban sétálnak, az egészségi állapotuk javulásának jeleit is mutatják.

A napi 10 000 lépéses cél az elmúlt években globális szenzációvá vált, mégis meglepően kevés bizonyítékon alapul. Az 1960-as években egy lépésszámlálókat forgalmazó japán cég a semmiből szedte ki ezt a számot, hogy rávegye az embereket a termékük megvásárlására.

Az elmúlt években tudósok megpróbálták tesztelni a célt, hogy kiderítsék, valóban megfelel-e a népszerű egészségügyi javaslat a valóságnak. Egyes kutatások azt találták, hogy körülbelül 6000 lépés után a napi gyaloglás egészségügyi előnyei fokozatosan elenyésznek. Más kutatások viszont azt sugallják, hogy minden egyes extra lépés számít.

Most egy másik tényezőt is figyelembe kell venni: a sebességet.

Két új, egyenként közel 78 500 résztvevővel végzett tanulmányban az Egyesült Királyságban dolgozó kutatók erős bizonyítékot mutattak ki arra, hogy az ember gyaloglási tempója számít. Azoknál, akik a nap folyamán rendszeresen gyorsabb tempóban vagy időnként nagyobb intenzitással gyalogoltak, alacsonyabb volt a demencia kialakulásának kockázata, valamint az összes halálozási ok, a rák és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, mint azoknál, akik lassabban gyalogoltak, derül ki a ScienceAlert cikkéből.

A demenciával kapcsolatos vizsgálatban a kutatók megállapították, hogy az intenzitás optimális száma a résztvevő csoportjukban átlagosan 112 lépés/perc volt, napi 30 (nem feltétlenül egymást követő) percen keresztül.

„A lépések száma könnyen érthető és a lakosság széles körben használja az aktivitási szintek nyomon követésére, köszönhetően a fitneszkövetők és alkalmazások növekvő népszerűségének, de az emberek ritkán gondolnak a lépéseik tempójára. Az e vizsgálatokból származó megállapítások tájékoztathatnak az első hivatalos, lépésalapú fizikai aktivitásra vonatkozó iránymutatásokról, és segíthetnek a krónikus betegségek megelőzését célzó hatékony közegészségügyi programok kidolgozásában”

– mondta Emmanuel Stamatakis fiziológus a Sydney-i Egyetemről.

Az eredmények két, két éven át tartó, lakossági alapú vizsgálatból származnak. Mindkettő 40 és 79 év közötti felnőtt résztvevőkre támaszkodott, de az egyik a rákra és a szív- és érrendszeri betegségekre, míg a másik a demenciára összpontosított. Hét évvel később ezeket a kohorszokat újra ellenőrizték.

Mindkét vizsgálat tisztán megfigyeléses jellegű, ami azt jelenti, hogy nem tudnak sem okról, sem okozatról nyilatkozni. Ennek ellenére ezek az első és legnagyobb tanulmányok közé tartoznak, amelyek a gyaloglási sebességet elemezték az egyén egészségi állapotával kapcsolatban. A korábbi tanulmányokhoz hasonlóan mindkét kutatás eredményei azt sugallják, hogy minél több lépést tesz egy személy egy nap, annál jobb az egészségi állapota.

Sőt, úgy tűnik, nincs minimális lépésszám, amit egy személynek meg kell tennie, vagy minimális tempó, amit be kell állítania ahhoz, hogy élvezze ezeket az előnyöket.

A szerzők minden 2000 lépés után a korai halálozás kockázatának csökkenését találták, amely akár 11 százalékot is elérhet.

A demenciával kapcsolatos tanulmányban az úgynevezett sweet spot, vagyis az optimális napi gyaloglás körülbelül 9800 lépésnél volt. E küszöbértéknél a demencia kockázata a felére csökkent.

A kutatók szerint még a lassan sétálók is elérhetik ezeket az előnyöket, de a gyorsan sétálók még nagyobb egészségi lökést adhatnak az agyuknak.

„A csuklón viselt nyomkövetőkkel végzett vizsgálatok mérete és terjedelme miatt ez az eddigi legmegbízhatóbb bizonyíték arra, hogy a napi 10 000 lépés az egészségügyi előnyök szempontjából a legjobb pont, és a gyorsabb gyaloglás további előnyökkel jár”

– mondja Matthew Ahmadi, aki a Sydney-i Egyetem fizikai aktivitással foglalkozó kutatója.

„A jövőben több, a trackerek hosszabb távú használatával végzett kutatás fog még több fényt vetni a napi lépések bizonyos szintjeihez és intenzitásához kapcsolódó egészségügyi előnyökre.”

Nyitókép: Shutterstock