egy nő mesél egy női pszichológusnak

6 női probléma, ami a leggyakrabban előkerül a terápián

Vannak bizonyos társadalmi nyomások és kulturális elvárások, amelyeket sokunk tapasztal, és ezek a problémák gyakran felbukkannak a terapeuta irodájában is.


Számos hasonló téma fordul elő a terápiás üléseken, amelyeket nőkkel folytatok

mondtaEmma Mahony, a philadelphiai A Better Life Therapy terapeutája a HuffPostnak.

És bár időnként az adott élethelyzetet mindent elsöprőnek érezzük, hasznos tudni, hogy nem te vagy az egyetlen, aki átéli ezeket. Az alábbiakban szakértők osztják meg azokat a problémákat, amelyeket a nők gyakran felhoznak a terápián, valamint néhány tanácsot is adnak a kezelésükhöz.

​1. Életkori átmenetek

Meredith Van Ness, pszichoterapeuta szerint az életútváltások az egyik fő ok, amiért sokan terápiát keresnek. Ilyen a szülővé válás, a válás vagy a menopauza. Ezek az átmenetek számos érzelmet és kihívást hozhatnak magukkal, és a terápia támogatást és útmutatást nyújthat ezekben az időszakokban.

Van Ness elmondása szerint az önismeret erősítése az egyik módja annak, hogy segítsen ügyfeleinek az átmeneti időszakokban. Ez segíthet megérteni, miért ilyen nehéz most, és mit tehetnek azért, hogy egy kicsit jobban érezzék magukat.

​2. Képtelenek meghatározni magukat az anyaságon, a házasságon vagy a karrieren kívül

Sok nő küzd azzal, hogy „ki is vagyok én az anyaságon, a feleségen vagy barátnőn kívül?”. De ez azoknál is előfordulhat, akik új karrierbe kezdenek, vagy nem igazán tudják, hogy mit akarnak csinálni. Az emberek azért mennek terápiára, hogy ezt kitalálják, miközben ellátják a mindennapi feladataikat.

Az ilyen helyzetben lévő embereknek segít, ha azonosítják, hogy kik is ők valójában az adott pillanatban, és mi az ideális verziójuk, aztán a terapeutával együtt kitalálják, hogyan lehet ezt a kettőt egyesíteni.

​3. Az anyasággal kapcsolatos stressz

A reprodukció és a termékenység átszövi a nőknél a terápiás problémák nagy részét. Legyen szó a gyerekeket nem akaró nőkről folytatott beszélgetésekről, a terhesség körüli idegeskedésről, a meddőségről, a reproduktív jogok bizonytalanságával kapcsolatos stresszről, vagy arról, hogyan lehet a gyerekeket a karrierrel összeegyeztetni.

A terhességgel és az anyasággal kapcsolatos elképzelések beleivódtak a kultúránkba. Pedig miért ne dönthetnél úgy, hogy 45 évesen örökbe fogadsz egy gyereket, évekkel a barátaid után esel teherbe, vagy nem vállalsz gyereket? Ez mind rendben van. Fontos, hogy olyan közösséget hozzunk létre más nőkkel, akikkel nyílt, ítélkezésmentes térben beszélgethetünk ezekről a témákról.

​4. Önbecsülés és önértékelés

pszichol\u00f3gusnak besz\u00e9l egy n\u0151

Fotós: Shutterstock

Sokszor kell azon dolgozni, hogy a nők saját életükben úgy jelenhessenek meg, amilyenek lenni akarnak, a társadalmi nyomás és a testképpel kapcsolatos aggodalmak, vagy akár a múltbeli traumák vagy múltbeli kapcsolatok nélkül, amelyek valamilyen módon csökkentették az önértékelésüket.

Soha nem késő elkezdeni dolgozni az önmagunkkal való kapcsolaton. Ha jobban megismerjük magunkat, és megértjük a korlátozó hiedelmeket, az segít megtörni ezt a káros kört. A naplóírás, a támogató csoportok és a terápia mind-mind módot adnak arra, hogy mélyebb szinten megértsük önmagunkat.

​5. A nyomás, hogy mindent meg kell csinálni

Van egy mélyen gyökerező elképzelés, hogy a nőknek mindent meg kell csinálniuk: dolgozni, takarítani, főzni, gyerekeket nevelni − segítség nélkül. Sok nő küzd az elképzeléssel, hogy nekik szupernőnek kell lenniük, és mindezt mosolyogva kell csinálniuk. Általában amikor az emberek „mindent megtesznek", akkor jellemzően azért teszik, hogy másoknak örömet szerezzenek.

​6. Szorongás

A nők különböző tényezők, például a munkahelyi nyomás, a családi kötelezettségek, a társadalmi elvárások és a személyes célok miatt nagyfokú stresszt és szorongást tapasztalhatnak. A szorongás a túlgondolkodáshoz is kapcsolódik, ami önbizalomhiányként jelentkezhet − például amikor túlelemezzük, hogyan viselkedtünk múltbeli helyzetekben.

Összpontosítsunk arra, hogy az életünkben a racionális gondolkodási mintákat nézzük meg az irracionális gondolkodási mintákkal szemben.

Nyitókép: Shutterstock