Nő fehérneműben, rózsaszínű háttér előtt

Kellemetlen fertőzést okozhat a hőség ezen a testrészen

A zsokéviszketés, más néven a lágyék gombás fertőzése gyakori állapot, amely akkor jelentkezik, amikor a lágyék és a combok felső része forró és izzadt lesz, és a szellőzés kevéssé működik. Mivel az idő extrán meleg most is, egyre többen tapasztalják ezt a problémát. A nyár hátralévő része még előttünk áll, így az izzadás elkerülhetetlen, ráadásul sokan viselnek szűk ruhákat, ami egyenes út a nyirkos, viszkető bőrhöz.

A lágyék gombás fertőzése, más néven tinea cruris vagy zsoké viszketés, gyakori gombás fertőzés, amely az ágyéktájék bőrét érinti. Vörös, viszkető kiütésként jelentkezik, amely kellemetlen és zavaró lehet, mondja Dr. Grace Hula amerikai háziorvos. Az angolul jock itch néven ismert fertőzés a zsokékkal és sportolókkal való összefüggésből ered, akik rendszeresen olyan izzasztó körülmények között sportolnak, amelyek az állapot kialakulásához vezetnek.

A lágyék gombás fertőzését egy dermatofitának nevezett gombafajta okozza, mely meleg és nedves környezetben fejlődik, amit az ágyéktájék gyakran biztosít.

„Olyan tényezők, mint a túlzott izzadás vagy a rossz higiéniai gyakorlatok hozzájárulhatnak a kialakulásához. A lágyék gombás fertőzése fertőzött egyénekkel vagy fertőzött felületekkel, például törölközőkkel vagy ruhákkal való közvetlen érintkezés útján is terjedhet”

– magyarázza az orvos.

Gyakori betegségről van szó, de vannak lépések, amelyeket megtehetünk, hogy korlátozzuk a kialakulását.

Megelőzés

A zsokéviszketés elkerülése érdekében a következő megelőző intézkedések betartása ajánlott Hula szerint:

  • Tartsuk tisztán és szárazon az ágyék környékét: Rendszeresen mossuk le a területet enyhe szappannal és vízzel, majd alaposan töröljük szárazra. Kerüljük a durva szappanok vagy irritáló anyagok használatát, amelyek megbonthatják a bőr természetes egyensúlyát.
  • Bő ruházat: Válasszunk légáteresztő anyagokat, például pamutot, amelyek lehetővé teszik a légáramlást, és segítenek szárazon tartani a területet. Kerüljük a szűk alsóneműt vagy a nedvességet megkötő ruházatot.
  • Nedves ruhák azonnali lecserélése: Az izzadással járó tevékenységek után a lehető leghamarabb váltsunk tiszta, száraz ruhát.
  • Használjunk hintőport vagy gombaellenes porokat: Ha ezeket a porokat az ágyéktájékra kenjük, az segíthet felszívni a felesleges nedvességet és megakadályozhatja a gombásodás kialakulását.

Kezelés

Hula szerint többféle kezelési lehetőség áll rendelkezésre, melyek a következők:

  • Gombaellenes krémek vagy kenőcsök: A vény nélkül kapható, klotrimazolt, mikonazolt vagy terbinafint tartalmazó helyi gombaellenes gyógyszerek közvetlenül az érintett területre kenhetők. Kövessük a csomagoláson található utasításokat, és folytassuk a kezelést az ajánlott időtartamig, még akkor is, ha a tünetek enyhülnek. A gombás fertőzés teljes felszámolása érdekében a tünetek elmúlását követő két hétig ajánlatos folytatni a krémek használatát.
  • Tartsuk a területet tisztán és szárazon: Óvatosan mossuk le az érintett területet enyhe szappannal és vízzel, és alaposan töröljük szárazra. Kerüljük a durva szappanok használatát vagy az erőteljes súrolást, mivel az tovább irritálhatja a bőrt.
  • Bő ruházat: Válasszunk bő alsóneműt és olyan ruházatot, amely lehetővé teszi a légáramlást és csökkenti a súrlódást az érintett területen.
  • Vakarózás kerülése: A viszketés súlyosbíthatja az állapotot, és növelheti a fertőzés terjedésének kockázatát. Próbáljunk ellenállni a vakarózás késztetésének, és tartsuk rövidre vágva a körmeinket a bőr károsodásának minimalizálása érdekében.

Ha a fentieket már kipróbáltuk, és még mindig fennáll a probléma, beszéljünk ismét háziorvosunkkal.

Ha az öngyógyító intézkedések és a vény nélkül kapható kezelések ellenére is fennáll vagy súlyossá válik a viszketés, tanácsos további értékelés és útmutatás céljából egészségügyi szakemberhez fordulni”

– javasolja Hula.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock