Egy lány a lakása ablakában ül

4 mód, amivel ismét örömöt csempészhetsz az életedbe​

Amikor a mindennapok rutinszerűvé válnak, sokan elveszítik az érdeklődésüket az addig boldogságot nyújtó tevékenységek felé, ez viszont könnyen depresszióhoz vezethet. Alábbi cikkünkben egy tanulmányban leírt 4 móddal foglalkozunk, melyekkel ismét örömöt lehet csempészni az életbe.


Az anhedónia az az érzés, amikor csökkent érdeklődést tapasztalunk. Ilyenkor semmi sem tesz különösebben boldoggá, így nem is tudunk semmilyen érdekességet várni a mindennapokban. Az öröm megélésének elmaradása időnként jelenthet egy rosszabb időszakot, viszont, amennyiben krónikussá válik, akkor a depresszió kialakulásához vezethet.

Gabriela Khazanov és kutatócsapata ezt az állapotot tanulmányozták, munkájukban pedig négy hasznos gyakorlatot is levezettek, melyekkel könnyebben észre lehet venni az apró örömöket az életben.

1. Jutalom szem előtt tartása

Egy pozitív eredmény vagy élmény eléréséhez mindig valamennyi erőfeszítést kell befektetni. A magas anhedóniában szenvedő emberekről laboratóriumi feladatok során kimutatták, hogy kevesebb erőfeszítést tesznek egy jutalom eléréséért.

Példaképp vegyünk egy koncertet, amire nagyon szeretnénk elmenni. Aztán eszünkbe jutnak az addig elénk kerülő kihívások, például elvinni gyereket a nagyszülőkhöz, taxit keresni, illetve addig biztonságban tartani a jegyet. Az egész egyszerűen túl soknak tűnik.

Bármi is a cél, a nehézségeket elvégezhető egységekre kell bontani terápia gyanánt, hogy a jutalomhoz vezető út simává és könnyűvé váljon.

2. Nehézséget okozó feladatok leküzdése

Egy l\u00e1ny a tengerparton \u00fcl

Fotó: Unsplash/Tamara Bellis

A magas anhedóniában szenvedő emberek úgy tekintenek egy potenciálisan jutalmazó helyzetre, mint amelyből nem tudnának hasznot húzni. Egy partira invitálásnál eszükbe jutnak olyan nehézségek, mint az azt megelőző ruhaválasztás, az időben odajutás, valamint a jelenlévők megismerése.

Ezek az okok sokaknak elégnek bizonyulnak ahhoz, hogy inkább nemet mondjanak a meghívásra. Ennek a problémának a leküzdéséhez elébe kell menni a teendőknek. Előre érdemes összeválogatni a ruhát. Az útiterv szintén előre elkészíthető, illetve elég csupán néhány ismerőst keresni, akikről tudjuk, hogy szintén jelen lesznek, és jól érezhetjük magunkat a társaságukban.

3. Tanulás értékelése

Néhány embernek nehezére esik, hogy a valóban jó pillanatokat kiélvezzék. Éppen ezért egy siker elérésénél célszerű átgondolni, milyen nehézségek vezettek odáig, illetve, hogy milyen akadályokat kellett leküzdeni. Még ha akadt is valami bökkenő az út során, örülni kell annak, hogy már a célban vagyunk és jól érezhetjük magunkat. Talán a következő alkalom nem lesz olyan megpróbáltató.

4. Késleltetés pozitív felfogása

Sok jutalom azonnal érkezik, másokra viszont várni kell. Ebben az esetben a türelem erény, mivel megtanuljuk meghúzni az átvezető vonalat a tapasztalatoktól a felfokozott örömérzetig. Amint ezt elfogadjuk, néhány pozitívum azonnal láthatóvá válik. Ilyenek lehetnek például a törekvés során megismert barátok, vagy a megtanult leckék, tapasztalatok.