Ezeket a vitaminbombákat neked is érdemes beszerezned az ősz második felére
október 16., 2025  ●  Életmód  ●   in.hu

Ezeket a vitaminbombákat neked is érdemes beszerezned az ősz második felére

Ahogy rövidülnek a nappalok és hűvösre vált az idő, különösen fontos, hogy a szervezetünket feltöltsük vitaminokkal és tápanyagokkal. Az ősszel érő zöldségek és gyümölcsök nemcsak a konyhát varázsolják színesebbé, hanem segítenek megerősíteni az immunrendszert is. A szezonális alapanyagok fogyasztása ráadásul környezetbarát választás: helyi termelőket támogatunk, és csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat is. Ennek fényében összegyűjtöttünk néhány szezonális ételt, ami lendületet ad a hidegebb hónapokra.

Sütőtök
Ezeket a vitaminbombákat neked is érdemes beszerezned az ősz második felére
Fotó: Aneta Pawlik/Unsplash

A narancssárga szuperélelmiszer nemcsak finom, de igazi tápanyagbomba is. Magas A-vitamin-tartalma hozzájárul a szem és az immunrendszer egészségéhez, C-vitamin-tartalma pedig segíti a szervezetet a fertőzésekkel szemben. Emellett tele van rosttal, így az emésztésünknek is jót tesz. Mivel alacsony a kalóriatartalma, a diétás étrendbe is bátran beilleszthető, legyen szó levesről, püréről, vagy akár sült formáról – írjaVince.  

Káposzta és kelkáposzta
Ezeket a vitaminbombákat neked is érdemes beszerezned az ősz második felére
Fotó: Dixit Dhinakaran/Unsplash

A zöldségfélék közül az egyik legértékesebb páros. A káposzta és a kelkáposzta is tele van C- és K-vitaminnal, melyek a csontok erősítésében és az immunrendszer támogatásában játszanak kulcsszerepet. A kelkáposzta rostban rendkívül gazdag, ezáltal segíti a bélrendszer működését és stabilizálja a vércukorszintet. Emellett sok antioxidánst tartalmaznak, ami védi a sejteket az oxidatív stressztől.

Brokkoli
Ezeket a vitaminbombákat neked is érdemes beszerezned az ősz második felére
Fotó: Louis Hansel/Unsplash

A brokkoli az egyik legkomplexebb zöldség, ha a benne található tápanyagokat nézzük. Kimagasló C-vitamin-forrás, de emellett vasat, kalciumot és rostot is tartalmaz. Az egyik legértékesebb összetevője a szulforafán, amely segíti a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait, és kutatások szerint a rákos sejtek kialakulásának kockázatát is csökkentheti. Főzve, párolva vagy akár sütve is igazi immunerősítő fogás.

Dió
Ezeket a vitaminbombákat neked is érdemes beszerezned az ősz második felére
Fotó: Tom Hermans

Az ősz egyik legértékesebb alapanyaga a dió, amely bőségesen tartalmaz omega-3 zsírsavakat. Ezek segítenek a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében, csökkenthetik a gyulladásokat és javítják az agyműködést is. Emellett E-vitaminban is gazdag, ami védi a sejteket az öregedéstől és támogatja a bőr regenerálódását. Egy marék dió naponta természetes energialöketet ad. Magában, zabkásába vagy salátára szórva is tökéletes.

Tökfélék
Ezeket a vitaminbombákat neked is érdemes beszerezned az ősz második felére
Fotó: Sara Dubler/Unsplash

Rostban gazdagok, segítik az emésztést és laktató, mégis könnyen emészthető ételek készíthetők belőlük. Püréként, levesként vagy akár sült köretként is megállják a helyüket – nemcsak finomak, de táplálóak is.

Nyitókép: Nastyaofly/Shutterstock