
Ezeket a vitaminbombákat neked is érdemes beszerezned az ősz második felére
Ahogy rövidülnek a nappalok és hűvösre vált az idő, különösen fontos, hogy a szervezetünket feltöltsük vitaminokkal és tápanyagokkal. Az ősszel érő zöldségek és gyümölcsök nemcsak a konyhát varázsolják színesebbé, hanem segítenek megerősíteni az immunrendszert is. A szezonális alapanyagok fogyasztása ráadásul környezetbarát választás: helyi termelőket támogatunk, és csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat is. Ennek fényében összegyűjtöttünk néhány szezonális ételt, ami lendületet ad a hidegebb hónapokra.

A narancssárga szuperélelmiszer nemcsak finom, de igazi tápanyagbomba is. Magas A-vitamin-tartalma hozzájárul a szem és az immunrendszer egészségéhez, C-vitamin-tartalma pedig segíti a szervezetet a fertőzésekkel szemben. Emellett tele van rosttal, így az emésztésünknek is jót tesz. Mivel alacsony a kalóriatartalma, a diétás étrendbe is bátran beilleszthető, legyen szó levesről, püréről, vagy akár sült formáról – írja a Vince.

A zöldségfélék közül az egyik legértékesebb páros. A káposzta és a kelkáposzta is tele van C- és K-vitaminnal, melyek a csontok erősítésében és az immunrendszer támogatásában játszanak kulcsszerepet. A kelkáposzta rostban rendkívül gazdag, ezáltal segíti a bélrendszer működését és stabilizálja a vércukorszintet. Emellett sok antioxidánst tartalmaznak, ami védi a sejteket az oxidatív stressztől.

A brokkoli az egyik legkomplexebb zöldség, ha a benne található tápanyagokat nézzük. Kimagasló C-vitamin-forrás, de emellett vasat, kalciumot és rostot is tartalmaz. Az egyik legértékesebb összetevője a szulforafán, amely segíti a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait, és kutatások szerint a rákos sejtek kialakulásának kockázatát is csökkentheti. Főzve, párolva vagy akár sütve is igazi immunerősítő fogás.

Az ősz egyik legértékesebb alapanyaga a dió, amely bőségesen tartalmaz omega-3 zsírsavakat. Ezek segítenek a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében, csökkenthetik a gyulladásokat és javítják az agyműködést is. Emellett E-vitaminban is gazdag, ami védi a sejteket az öregedéstől és támogatja a bőr regenerálódását. Egy marék dió naponta természetes energialöketet ad. Magában, zabkásába vagy salátára szórva is tökéletes.

Rostban gazdagok, segítik az emésztést és laktató, mégis könnyen emészthető ételek készíthetők belőlük. Püréként, levesként vagy akár sült köretként is megállják a helyüket – nemcsak finomak, de táplálóak is.