Ablaknál ülő, szomorú nő

Őszi szorongás: ezért érezheted stresszesebbnek magad ebben az évszakban

A szakértők szerint a szorongás egyes okai az új tanév kezdetére, az ünnepi szezon fenyegető stresszére, vagy a nyár folyamán nem elért kívánt célok miatti esetleges megbánásra vezethetők vissza.

„Az őszi szorongás az a tendencia, hogy az emberek az őszi hónapokban szorongástól és rosszkedvtől szenvednek. Más szorongásokkal ellentétben gyakran nincs nyilvánvaló külső kiváltó ok, és hajlamos évente visszatérni”

– mondja Dr. Clare Morrison, a MedExpress orvosi tanácsadója a Healthline-nak.

Szerinte sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az őszi szorongás mennyire gyakori, és esetleg nem is ismerik fel.

Ha azonban minden évben előfordul, a minta nyilvánvalóvá válik, és az ember lépéseket tehet a megelőzésére.
Morrison az őszi szorongás tüneteiként a következőkre mutat rá:
  • alacsony hangulat és depresszió
  • szorongás és túlzott aggodalom
  • ingerlékenység
  • letargia, álmosság és fáradtság
  • a mindennapi tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése
„Az egyik ok a napfény csökkenése, ami a szerotoninszint csökkenéséhez vezet. Ez a fontos hormon befolyásolja a hangulatot, az étvágyat és az alvási szokásokat. A melatonin hormon szintje is megemelkedik, ami hajlamos álmosságot és depressziót okozni”

– magyarázza Morrison.

A kevesebb napfénynek való kitettség másik hatása a kevesebb D-vitamin.

„Ennek hiánya szintén összefüggésbe hozható a depresszióval. További tényezők közé tartoznak a viselkedésbeli változások, mivel az időjárás romlásával kevesebb időt töltünk a szabadban, és kevesebbet mozgunk.”

Őszi szorongás vagy valami más?

Patricia Thornton, New York-i okleveles pszichológus egyetért azzal, hogy az évszak változása hangulatváltozást és szorongást okozhat, azonban azt mondja, hogy az őszi szorongás nem elismert mentális állapot.

„Általában az SAD-ről – szezonális affektív zavarról – szoktunk beszélni. A nappalok rövidebbek, az éjszakák hosszabbak, az időjárás hidegebbé válik. Szorongást okozhat az iskolába való visszatérés és a nyomás, hogy tudományos és társadalmi szempontból is sikeresnek kell lenni. Az őszi szorongás lehet a SAD kialakulását megelőző szorongás.”

Szerinte az átmenetek is okozhatnak szorongást.

„Azok az emberek, akik átmenetekkel vagy bármilyen, az életkörülményekben bekövetkező változással küzdenek, például az iskolába való visszatéréssel járó menetrendváltozással, szoronghatnak, mert most korábban kell kelniük, és esetleg kevesebbet tudnak aludni. Ez szorongást okozhat, különösen, ha a szorongásukat a kevesebb alvás okozza”

– magyarázza Thornton.

Megjegyzi azonban, hogy sok kényszerbetegségben és szorongásos zavarban szenvedő ügyfelei jobban érzik magukat, amikor visszatérnek az iskolába vagy a munkahelyükre, és rutinjuk van.

„Ez azért van, mert a kényszerbetegség és a szorongás akkor robbanhat ki, ha nincs elég tennivaló. Ha valaki a nyár folyamán tétlenkedik, alig várja, hogy visszatérjen az iskolába, mert van mire összpontosítania, és ez segít neki enyhíteni a gondolatait, aggodalmait és a rágódást.”

Az őszi negatív érzések másik magyarázata lehet az, amit Thornton „évfordulós reakciónak” nevez. Például, ahogy belépünk a hűvösebb hónapokba, és kevesebb napfény éri az embert, eszébe jut, hogy a téli időszak kemény.

„Ez egy olyan jelenség, amely általában események évfordulói körül jelentkezik. Néha ezek traumatikus események, például haláleset vagy támadás, de néha csak egy érzésre való emlékezés az évforduló környékén, ami érzéseket idézhet elő, és lehet, hogy nem is tudod, miért érzed magad szorongónak vagy depressziósnak. Van egy olyan testtudatosság és tudattalan tudatosság, hogy ó, ez általában egy nehéz időszak, tehát megint nehéz időszakot fogok átélni.”

A nyár vége a megbánás érzését is kiválthatja, amiért nem tettünk meg mindent, amit a nyári hónapok alatt terveztünk megtapasztalni vagy elérni.

„Vagy ha mesés nyarad volt, és már vége, az lehangoló lehet”

– teszi hozzá Thornton.

Végül a közelgő ünnepek gyakran stresszforrásként jelentkeznek.

„Az ünnepek megterhelők az emberek számára. Ha előre látod, hogy a hűvösebb hónapokba érsz, és jönnek az ünnepek, és nem vagy biztos benne, hogyan fogsz megbirkózni a hálaadással, akkor nagy stresszt okozhat – különösen, ha úgy gondolod, hogy boldognak kellene lenned, mert ez egy ünnep.”

Mit tehetünk?

Nem számít, mi okozhatja a szorongó érzéseket az őszi szezonban, Morrison és Thornton szerint az alábbi dolgok segíthetnek enyhülést nyújtani:

1. Több fény: Kezdjük azzal, hogy több időt töltünk a szabadban, hogy a lehető legtöbbet napfényhez jussunk hozzá. Morrison azt javasolja, hogy korán keljünk fel, hogy élvezzük a reggeli napsütést. Mivel azonban kora reggel sötét lehet, fontoljuk meg egy fénydoboz használatát, ami egyfajta fényes lámpa, amelyet naponta 30 percig vagy még tovább lehet használni, hogy a szemet extra fénynek tegyük ki.

Többféle fényterápiás doboz létezik, vannak olyanok is, amelyek intenzitása ébredéskor fokozatosan nő, így akkor is szimulálják a napfelkeltét, ha kint koromsötét van.

2. Mozogjunk mindennap: Morrison azt javasolja, hogy naponta legalább 30 percet tornázzunk. Miután a forró nyári időjárás alábbhagyott, az ősz nagyszerű időszak a szabadban való tartózkodásra, ezért érdemes a legtöbbet kihozni belőle hosszú sétákkal vagy biciklizéssel. Alternatívaként kezdjünk el egy új sportot, vagy menjünk edzőterembe.

A testmozgás mindenütt kulcsfontosságú a mentális zavarok esetében. Minden tanulmány azt mutatja, hogy a testmozgás után javul a hangulat.

3. Változtassunk az étrendünkön

Az ősz kiváló alkalom arra, hogy átgondoljuk, mit eszünk és hogy elkészítsük kedvenc szezonális levesünket és meleg ételeket, amelyeket a nyáron nem tudtunk megenni.

4. Keressünk szakmai segítséget: A kognitív viselkedésterápia (CBT) a kutatások szerint a szorongás és a szezonális affektív zavar hatékony kezelésére. Ezenkívül az antidepresszánsokat, például az SSRI-ket gyakran írják fel SAD-ra.

„Ez azért van, mert az SAD inkább a depresszióról szól. Azonban hajlamos ősszel kezdődni a várakozási szorongás miatt, és mert a nappalok rövidülnek”

– mondja Thornton.

Ha túlterheltnek érezzük magunkat, Morrison szerint forduljunk orvoshoz.

„Ne várjon addig, amíg a dolgok igazán rosszra fordulnak. Ha elkezd szorongani és depressziósnak érezni magát, azonnal tegyen lépéseket a hangulata javítására.”

Nyitókép: Shutterstock