egy nő kényelmesen ül a kanapén otthon, ölében laptop

Így alakítsd az otthonodat a nyugalom szigetévé 6 lépésben

A munka, a család, a barátok és a minden más között egyensúlyozás következtében nem csoda ha a nap végére kimerültnek érezzünk magunkat. Ilyenkor örülünk, ha legalább otthon nyugalom fogad.


Azonban simán lehet, hogy várnak a szétszórt szennyes halmok, vagy a mosogatóban az edények, de hé, te is csak emberből vagy. Viszont a jó hírünk az, hogy néhány apró változtatással nyugodt és pihentető oázissá alakíthatod kis kuckódat. Vegyél hát egy mély lélegzetet, és olvasd el, hogyan alakítsd öngondoskodó szentéllyé otthonodat!

​1. Hozz létre egy barátságos bejáratot!

Ha egy rendetlen bejárat fogad, jó eséllyel bosszankodni fogsz miatta, és ezt az érzést magaddal viszed az otthonodba is. Ennek leküzdése és a tér hangulatának meghatározása érdekében hozz létre egy olyan bejáratot, amely az „ááá, itthon vagyok" pozitív megkönnyebbülését adja. Javasoljuk, hogy legyen egy ejtőzóna, ahová eldobhatod a kulcsokat vagy a táskádat, megfelelő tárolóhely a véletlenszerű pár cipő elrejtésére, és egy kép, ami feldobja a hagulatod. Az ilyen apró változtatások segítenek jelezni az agyadnak, hogy egy biztonságos térbe léptél.

​2. Határozd meg otthonod jellegzetes illatát!

Nem titok, hogy a szaglásunk szorosan kapcsolódik az érzelmekhez, ezért válassz egy olyan illatot, amely boldoggá tesz, majd használd az egész házban. Égesd a kedvenc gyertyáid, válassz egy egyszerű dugaszolható illatosítót, vagy használj illóolaj-diffúzort, hogy valóban saját illatot teremts. Próbáld ki a grapefruit, a bergamott és a lime keverékét!

​3. Hozz élő növényeket!

n\u00f6v\u00e9nyek a falon

Fotó: Shutterstock

Amikor az emberek stresszesnek érzik magukat, vagy egy gyors mentális szünetre van szükségük, általában kimennek a szabadba, mert a természettel való eggyé válás bizonyítottan javítja a hangulatot. Ezt a gyakorlatot be is viheted a lakásba, ha eláraszthatod otthonod növényekkel. A növények nem csak a termelékenységet és a koncentrációt fokozzák, de a beltéri levegőt is tisztítják, életet visznek a steril terekbe, a gondozásuk pedig terápiás hatású lehet.

​4. Tartsd tisztán az ablakokat!

Nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de mi egyszerűen nem tudunk betelni a természetes fénnyel. Olyannyira, hogy meg tudnánk lenni akár függönyök nélkül is. Tartsd tisztán és csíkmentesen az ablakaidat, hogy a természetes fény előnyét minél inkább élvezhesd. A cirkadián ritmusunk és alvási mintáink javításától kezdve a koncentrációnk segítéséig − csodákat tesz a fizikai és pszichológiai jólétünkkel.

​5. Figyelj a színpalettára!

Érdemes stratégiai szempontok szerint választani a lakásodban a falszíneket, mert ez nagyban befolyásolhatja a hangulatot (a piros például megemelheti a vérnyomást és felgyorsíthatja a légzést). A zöld, a kék és a semleges tónusok lágyabb árnyalatai köztudottan segítenek a nyugodt és pihentető légkör megteremtésében. Ha kedveled a színeset, használhatsz lilát, rózsaszínt és sárgát, de inkább a természetes vagy poros tónusok felé hajolj, mint a merész és élénk színek felé.

​6. Győződj meg róla, hogy a megfelelő izzókat választottad ki!

Most, hogy megállapodtál a festékben, következik a világítás. A megfelelő hőmérsékletű izzó kiválasztása ijesztőnek tűnhet, mivel annyi lehetőség kínálkozik. Emellett az izzó hőmérséklete megváltoztathatja a falszín megjelenését, ezért biztosra akarsz menni. Ha például főleg esténként vagy otthon, válassz melegfehér LED-izzót, mivel ez kevésbé zavarja meg az alvási szokásaidat Ha a belső tér modern és világos, akkor jobban jársz egy hidegebb hőmérsékletű izzóval.

Forrás: PureWow

Nyitókép: Shutterstock