nő paradicsomot szagol

Így neveld a paradicsomodat! – Útmutató kezdő termesztőknek

Akár a teraszon, akár a kertben gondozzuk, nincs is jobb, mint a friss, saját paradicsom.


A konyhánktól pár méterre szedett paradicsom rendkívül friss lesz, és a gondoskodás még ízletesebbé is teszi őket. Ám bármennyire is kifizetődő a paradicsomtermesztés, meglehetősen trükkös művelet, ehhez adunk most pár jó tanácsot a RealSimple cikke segítségével.

​Első lépés: hibrid vagy örökzöld?

A szakértők szerint érdemes hibrid és örökzöld paradicsomokat is termeszteni, különösen akkor, ha most kezdjük. De nem árt tudni, hogy bizonyos hibrideket nem az íze miatt nemesítettek, hanem kártevő- és betegségellenállósága miatt. Ha a legjobb ízű paradicsomot keressük, az örökzöldek a befutók, termesztésük pedig nem sokkal nehezebb. Kezdetben inkább vásároljunk palántákat, amiket átültethetünk később.

​Határozott vagy határozatlan paradicsomfajták

paradicsompal\u00e1nt\u00e1k

Fotó: Shutterstock

Fontos tudnunk, hogy egyes paradicsomfajták határozatlanok, ami azt jelenti, hogy nem meghatározott időben teremnek, és egészen a fagyokig termést hozhatnak, valamint nagyra nőhetnek. A határozott fajták ezzel szemben bokrosodnak, önellátóbbak, és egyszerre hoznak termést.

​A talaj előkészítése és az ültetés folyamata

A paradicsom termékeny talajba ültetése kulcsfontosságú, ezért a szezon elején mindenképp adjunk a talajhoz egy-két centiméter szerves komposztot. A paradicsompalántát mélyen ültessük el, így segítünk a növénynek erősebb gyökérzetet növeszteni.

Ne felejtsük el a támasztékot sem. A paradicsompalántákat napfényre érdemes ültetni, egymástól elszórtan. Ha túl vagyunk az első paradicsomtermesztési szezonon, akár át is ültethetjük őket.

​Rögzítés

Persze, a vadparadicsomok nem karókon nőnek, de a paradicsompalántákat érdemes óvatosan fém- vagy fakarókhoz rögzítenünk, így felfelé fognak terjeszkedni. A szőlővel ellentétben a paradicsom nem kapaszkodik magától, rögzítésükre érdemes puhább anyagokat használnunk.

​Öntözés

paradicsom \u00f6nt\u00f6z\u00e9s

Fotó: Shutterstock

A paradicsom egyik leggyakoribb hibája a túlöntözés. Nem kell gyakran, csak jó alaposan átitatni a földet a gyökereknél, ami ott tartja a vizet, ahol a növény hasznosítani tudja. Inkább éjszaka öntözzünk, így kevésbé párolog el a víz. A szárat hagyjuk szárazon.

​Az paradicsomnövények fenntartása

Az egész szezonban tápanyag gazdag talajt kell biztosítani a paradicsompalántáknak, ehhez használjunk komposztot. Ültessünk mellé bazsalikomot és a körömvirágot, ami jó társnövénye. A paradicsomnövények hajlamosak néhány betegségre, gyakori probléma lehet például a virágvég rothadás, a növény kalcium-egyensúlyának felborulása.

​Metszés és betakarítás

paradicsom t\u00e1ny\u00e9rban

Fotó: Shutterstock

Ha a paradicsomod túlburjánzik, érdemes megmetszeni, hogy az energia a termést hozó ágakra összpontosuljon. Hagyjuk rendesen beérni, úgy lesz igazán jó az íze. A gyümölcsöt ne lehúzással távolítsuk el, hanem döntsük felfelé, és úgy törjük le szárral együtt a növényről. A leszedett termést ne tároljuk hűtőben!

Nyitókép: Shutterstock