Tészta paradicsomszósszal és friss bazsalikommal sötét háttéren

Paradicsomos-mogyorószószos tésztasaláta a nyári estékre

Mivel a főzés egy lábas tészta elkészítésére korlátozódik az alábbi mennyei tésztasalátánál, így a melegebb nyári napokon is gyorsan és egyszerűen összedobható.



Hozzávalók

  • 225 g szárított udon tészta vagy spagetti
  • Növényi olaj (a tésztához)
  • 350 g érett (beefsteak-)paradicsom
  • 85 g krémes mogyoróvaj
  • 6 cl almaecet
  • 60 g chilipehely
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 4 teáskanál cukor
  • 115 g cseresznyeparadicsom, félbevágva
  • 40 g sózott pörkölt földimogyoró
  • 50 g (bolti) sült mogyoróhagyma
  • Vékonyra szeletelt újhagyma és durvára vágott koriander (a tálaláshoz)
Vill\u00e1ra tekert paradicsomos spagetti, fekete h\u00e1tt\u00e9r el\u0151tt

Fotó: Unsplash

1. lépés: Főzzük meg a tésztát egy közepes fazék forrásban lévő, sós vízben 1 perccel tovább, mint ahogy a csomagoláson szereplő utasítás írja. Szűrőedényben szűrjük le a tésztát, és folyó hideg víz alatt öblítsük le. Locsoljuk meg egy kevés növényi olajjal (kb. 1 teáskanálnyi; ez megakadályozza, hogy a tészta összeragadjon), és forgassuk össze. Tegyük félre a tésztát.

2. lépés: Közben vágjunk le egy vékony szeletet az egyik paradicsom aljáról. A paradicsomokat a vágott végüknél kezdve egy nagy tál fölött egy dobozos reszelő legnagyobb lyukain addig reszeljük, amíg csak a lapos paradicsomhéj és a szár marad; dobjuk ki. Adjuk hozzá a mogyoróvajat, az almaecetet, a chili pelyhet, a szójaszószt és a cukrot, és keverjük össze erőteljesen, amíg a szósz sima lesz.

3. lépés: Adjunk a mártáshoz a cseresznyeparadicsomokat és a félretett tésztát, és keverjük össze, amíg a szósz jól bevonja az egészet.

4. lépés: Rendezzük el a tésztasalátát egy tálon, és a tetejére tegyük a pörkölt földimogyorót és a sült mogyoróhagymát. Szórjuk rá a vékonyra szeletelt újhagymát és a durvára vágott koriandert.