egy férfi átölel hátulról egy szomorú nőt a nyakánál

6 testi jel, ami arra utalhat, hogy mérgező párkapcsolatban élsz

Könnyű a fejfájást a túl sok kávéra fogni, a szorongást ideges pillangóként kezelni. Pedig ha kicsit jobban figyelsz rá, a tested sokat elmondhat a környezetedről és a benne lévő emberekről.


A testünk néha képes megmutatni nekünk azt, amire a tudatalattink már felfigyelt, de még nem tudatosult bennünk.

Shannon Thomas traumaterapeuta, a Healing from Hidden Abuse című könyv szerzője az Insider elmondta, hogy sok olyan kliense, aki bántalmazó vagy mérgező kapcsolatban élt, olyan testi tüneteket tapasztalt, amelyekre nem volt nyilvánvaló orvosi magyarázat. Lisa Lawless pszichoterapeuta pedig kiemelte, hogy a mérgező kapcsolatok „meglepően erősen” hatnak a testre.

​1. Kimerültség

Az emberek gyakran azért maradnak bántalmazó partnerükkel, mert ez az úgynevezett traumakötődés, ami azt jelenti, hogy a bántalmazó hullámvasútra küldi a partnerét, büntetéssel, majd időnkénti megerősítéssel, kedvességgel, ha az „jól viselkedik". Ez azt jelenti, hogy a szervezet a saját zűrzavarán megy keresztül, a stresszhormonok, az adrenalin és a kortizol magas szintjével, ami dopaminnal párosul, amikor jutalomként szeretetet kap. „Amikor a szervezetben ilyen kombinációban van egy kémiai roham, a test reagálni fog rá" – teszi hozzá Thomas.

Ennek a turbulenciának egyik gyakori tünete az állandó fáradtságérzet. Általában ez a bántalmazó célja, mert egy kimerült áldozatnak sokkal kevésbé lesz energiája a harchoz. Az állandó fel és le és fel és le megviseli az áldozatokat.

​2. Autoimmun betegségek

Idővel a rossz kapcsolatok elősegíthetik az olyan tüneteket, mint a gyulladás, a testfájdalmak és a bőrkiütések. Thomas szerint azonban az esetek 95%-ában, amikor ügyfelei orvoshoz fordultak ezekkel a problémákkal, jó egészségi értékeket állapítanak meg. Ilyenkor meg kell vizsgálnunk a környezetet, amelyben élnek, és a kapcsolatokat, amelyekben élnek, hátha ez okoz extrém szorongásos tüneteket.

A bántalmazásnak az is része, ha a partner állandóan azt mondja nekik, hogy csak a figyelemfelkeltés miatt találnak ki dolgokat.

​3. Emésztési problémák és hormonális változások

egy n\u0151 \u00fcl az \u00e1gy sz\u00e9l\u00e9n mik\u00f6zben a f\u00e9rfi alszik

Fotó: Getty Images

A rossz párkapcsolatban élők gyakran tapasztalják, hogy bizonyos ételekkel gondjaik vannak, holott korábban bármit meg tudtak enni. Ez a sok stressz és a szervezetben tartott kortizol és adrenalin miatt van. A szorongás azért fejlődött ki az emberekben, hogy segítsen nekünk az „üss vagy fuss!” válaszban. De ha ezeknek a hormonoknak nincs hová menniük, annak hátrányai vannak.

​4. Emlékezet- és beszédzavarok

Ha az elméd magas készültségben van, és mindig figyelsz arra, hogy mit mondasz, nehogy vitát szíts, akkor nem sok hely marad másra − beleértve a memóriát és a beszédet is. Ez azért van, mert az elme próbálja feldolgozni, hogy mi történik, miért olyan kegyetlen és manipulatív a partnerük, és keményen dolgozik azon, hogy megoldást találjon. A probléma az, hogy a bántalmazó nem keresi a megoldásokat.

Miután a bántalmazás véget ér, az illető újra megtanulja, hogy magabiztosnak érezze magát abban, amit mond és amit gondol.

​5. Izomfájdalom és feszültség

Az izomfeszülés hatalmas jelzője annak, hogy valaki nyugtalanná tesz minket, de gyakran racionalizáljuk idegességnek, ahelyett, hogy elgondolkodnánk azon, hogy „vajon miért reagál így a testem ennek a személynek a közelében?”. Talán a tudatalattink észrevesz valamit ezzel a személlyel kapcsolatban, ami nem jutott el a kognitív elmébe, de a testünk érzi.

​6. A zsigereid jobban tudják, mint gondolnád

Thomas szerint jobban kellene bíznunk a megérzéseinkben, mert sokan, akik lelki bántalmazásról beszélnek, kezdetben nem igazán kedvelték azt a személyt, aki a bántalmazójukká vált. Néha a bántalmazó annyira karizmatikus, hogy azonnal szikrázik, de egyesek ösztönei azt súgják, hogy ez az a személy, akitől távol kell tartaniuk magukat.


Nyitókép: Getty Images