Egy szerelmespár beszélget

5 tipp, hogy megóvd a párkapcsolatodat a szakítástól​

Egy hosszútávú párkapcsolat intimitását és egészségét megtartani nem könnyű feladat. Alábbi cikkünkbe 5 tippet írtunk össze, amikkel a felek egyaránt küzdhetnek a saját, illetve egymás boldogságáért. Így lehet megakadályozni, hogy a problémáknak szakítás legyen a végük.


1. 5:1 arány

A veszekedés minden kapcsolat velejárója, azonban a problémák mellett nem szabad elfelejtkezni a pozitívumokról sem. Az 5:1 arány módszere pontosan ennek az észben tartását idézi elő. Amikor egy veszekedés elindul, akkor minden felhozott gondot legalább öt közelmúltban történt pozitív dologgal kell ellensúlyozni. Ez mindkét félre igaz, így az ujjakkal számolás sem probléma.

Például egy rossz, hogy nem vitte le a szemetet a másik fél. Erre jön három pozitívum: egy csók, egy bók, egy vicc, stb. Ez a módszer segít észrevenni, hogy nem csak negatív dolgok történtek. Így hamarabb pontot lehet tenni az ügy végére.

2. Szeretetnyelv megtalálása

Kutatások bebizonyították, hogy minden embernek van egy szeretetnyelve. Egészen pontosan öt kifejezési mód létezik, mely egyike igaz egy adott személyre:

  • szavakkal történő szeretetnyilvánítás;
  • cselekedetek;
  • érintés;
  • ajándék adás;
  • minőségi idő együtt töltése.

Mindenkinek meg kell tanulnia, hogy melyik vonatkozik rá, illetve, hogy miként képes azt érvényesíteni a párkapcsolatában.

3. Szexről való kommunikáció

Egy n\u0151 \u00e9s egy f\u00e9rfi besz\u00e9lget

Fotó: Shutterstock

Hosszútávú párkapcsolatok esetén előfordul, hogy még a vonzalom megléte mellett is ellaposul a szexuális élet. Ennek orvoslására célszerű mindkét félnek kommunikációt folytatni a vágyairól és az igényeiről. Amennyiben az egyikük több erotikára vágyik, a másik pedig kevesebbre, akkor célszerű megtalálni az arany középutat. Mindent meg lehet beszélni.

4. Minőségi idő együtt és külön

Hosszútávon nem kell színlelni, hogy feltétlenül érdekel a másik fél minden érdeklődési köre. Mindenkinek szüksége van az énidőre, ezt pedig tiszteletben kell tartani. Házasságokban szükségesek az olyan programok, melyek közös élményeket generálnak, de a külön töltött, öngondoskodásra szánt alkalmak ugyanúgy fontosok.

5. Randevú esték

Kapcsolódva az előző ponthoz, a rendszeresen beiktatott randevú esték elengedhetetlenek egy hosszútávú kapcsolat fenntartásához. Mindkét személytől egyenlő energiabefektetést igényel a viszony ápolása. Éppen ezért van az, hogy sok érett kapcsolatban élő pár egyforma örömmel képes várni a közös programokra. Lehet ez egy vacsora egy jó étterembe, egy mozi, vagy akár egy színház is.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: PureWow