egy fiatal pár veszekszik

Ti hogy veszekedtek? A vitáitok módja elárulja, milyen mély a párkapcsolatotok

Hogyan döntsd el, hogy mely harcokat érdemes megvívni, és melyeket inkább elengedni?


Minden pár vitatkozik, alapvetően nincs abban semmi rossz. Ám a boldog párok abban különböznek a kevésbé boldogoktól, hogy ők a megoldandó problémák megoldására összpontosítanak − derült ki most egy friss kutatásból, mely a Family Process című folyóiratban jelent meg.

A kulcs az, hogy képesek legyünk eldönteni, mely problémákat kell megoldani, és melyeket lehet nyugodtan a háttérben hagyni. Az olyan kérdések például, mint a házimunka és a szabadidő eltöltése, jobban megoldhatók − ezért a boldog párok inkább ezekről beszélnek.

A nehéz vagy megoldhatatlan kérdéseket, például a testi intimitást és az egészségügyi problémákat a boldog párok inkább elkerülik. Ezek a témák kínos helyzetekhez és konfliktusokhoz vezethetnek, ezért a boldog párok nem feltétlenül beszélnek róla.

Dr. Amy Rauer, a tanulmány első szerzője elmondta:

A boldog párok hajlamosak a konfliktusokat megoldásorientáltan megközelíteni, és ez még a témák kiválasztásában is megmutatkozik.
egy p\u00e1r veszekszik

Fotó: Shutterstock

A tanulmányban a boldog párok két korcsoportját vizsgálták: 57 pár a 30-as éveikben járt, 64 pár pedig a 70-es éveikben. Mindegyiküket arra kérték, hogy rangsorolják a legsúlyosabb és legkevésbé súlyos párkapcsolati problémáikat.

A legsúlyosabb problémák a pénz, a szabadidős tevékenységek, az intimitás, a háztartás és a kommunikáció voltak. Az idősebb párok az egészséget is hozzáadták a súlyos problémák listájához. A legkevésbé komoly problémák listájára a féltékenység, a vallás és a család kerültek.

A párok megfigyelése során kiderült, hogy a párok inkább az olyan megoldható kérdésekre összpontosítottak, mint például a szabadidő eltöltése és a háztartási feladatok megoldása.

Dr. Rauer elmondta:

A házimunkák újbóli kiegyensúlyozása nem könnyű, de sokkal konkrétabb megoldásokat kínál, mint más kérdések. Az egyik házastárs többet vállalhatna bizonyos házimunkákból, hogy kiegyenlítse a mérleg nyelvét. Az örökös, nehezebben megoldható problémákra való összpontosítás alááshatja a partnerek kapcsolatba vetett bizalmát.
egy n\u0151 h\u00e1tatford\u00edt egy f\u00e9rfinek a kanap\u00e9n

Fotó: Shutterstock

A nehezebb kérdéseket, mint az egészségügyi problémák és a fizikai intimitás, inkább kerülték.

Mivel ezeket a kérdéseket általában nehezebb megoldani, nagyobb valószínűséggel vezetnek kisebb házastársi boldogsághoz vagy a kapcsolat felbomlásához, különösen akkor, ha a párok korábban nem halmoztak fel sikereket más házastársi problémák megoldásával

− tette hozzá Dr. Rauer.

Az eredmények azt is kimutatták, hogy a hosszabb ideje együtt lévő párok általában kevesebbet veszekedtek, ami arra utal, hogy tudták, mely vitákba érdemes belemenni. Ha a párok úgy érzik, hogy együtt tudnak dolgozni a problémáik megoldásán, az önbizalmat adhat nekik ahhoz, hogy továbblépjenek a nehezebb kérdések megoldására.

Forrás: PsyBlog

Nyitókép: Shutterstock