Egy nő rémülten fekszik az ágyában

Gyakran álmodsz rosszakat? A Parkinson-kór korai jele is lehet

Már a korábbi években is tesztelték a Parkinson-kór és a gyakori, nyomasztó álmok kapcsolatát, azonban idáig nem tudták, hogy melyik jelentkezik előbb. Egy friss kutatás ezt kezdte el vizsgálni, eredményeik szerint pedig a rémálmok azonosításával sokkal hamarabb megkezdhető a Parkinson-kór kezelése.


Az alvás és a Parkinson-kór közötti kapcsolatot a kutatók már évek óta vizsgálják. Egyes kutatások szerint a betegek nagyjából negyede számol be rendszeres, nyomasztó álmokról a diagnózist követően, többen pedig azt állítják, hogy már a vizsgálatot megelőző tíz évben is jellemzőek voltak a rossz álmok.

Egy másik tanulmány szerint a Parkinson-kóros emberek négyszer nagyobb valószínűséggel tapasztalnak rémálmokat.

Ezekből adódóan a szakértők már hosszú ideje tisztában vannak a lidérces álmok és a neurológiai betegségek összefüggésével, csupán azt nem tudták, hogy melyik jelzi a másikat. Az új kutatás során 3818 idősebb, tipikus agyműködésű férfi egészségét figyelték meg 12 éven keresztül. Az olyan alanyoknál, akik többször tapasztaltak ijesztő álmokat, kétszer nagyobb volt a Parkinson kockázata — írja a ScienceAlert.

Az eredmények szerint a megbetegedések túlnyomó részét nagyon hamar ki lehetne szűrni, ha a vizsgálatok során figyelembe vennék az álmokat. A legnagyobb probléma a kórral kapcsolatban, hogy a legtöbb esetben kifutnak az időből a diagnózis felállításával, hiszen addigra már az agytörzs egy részében a dopamint felszabadító neuronok 60-80 százaléka elvesztett.

„Bár nagyon hasznos lehet a Parkinson-kór korai diagnosztizálása, nagyon kevés kockázati mutató van, és ezek közül sok drága, kórházi vizsgálatot igényel, vagy nagyon gyakori és nem specifikus, mint például a cukorbetegség. Bár további kutatásokat kell végeznünk ezen a területen, a rossz álmok és rémálmok jelentőségének azonosítása jelezheti, hogy azoknak az egyéneknek, akik idősebb korban — nyilvánvaló kiváltó ok nélkül — változást tapasztalnak az álmaikban, orvosi tanácsot kellene kérniük"

— magyarázza Abidemi Otaiku, neurológus.

A kutatás azért koncentrált főként férfiakra, mivel nekik több zavaró álmuk van statisztikailag a betegség alatt, mint a nőknek. Ennek okára a tudósok még nem találtak egyértelmű választ, ellenben feltételezéseik szerint az idő múlásával történhet valami a férfiak frontális kérgében, amely az alvás közbeni érzelmeket szabályozza.

Nyitókép: Shutterstock