Pipettás szérum

Hatásos a niacinamid a pattanások kezelésére?

A niacinamid a legnépszerűbb bőrápolási összetevők közé tartozik, jó okkal. Segíthet eltüntetni a sötét foltokat és a bőrpírt, miközben csökkenti a finom vonalak és ráncok megjelenését. De vajon hatékony a pattanások kezelésében is?

A niacinamid, más néven B3-vitamin vízben oldódó vitamin, sokoldalú összetevő a bőrápolásban. Többek között fokozza a ceramidtermelést a bőrben, amely létfontosságú a barrierfunkció fenntartásához. Ez a barrier segít hidratáltan tartani a bőrt, és megóvni az olyan környezeti stresszhatásoktól, mint a szennyezés és az UV-sugárzás.

Emellett a niacinamidnak gyulladáscsökkentő hatása van, így hatékony a bőrpír és az irritáció enyhítésében is.

Jó hír, hogy a pattanások kezelésére is jól alkalmazható, mivel kiegyensúlyozza az olajtermelést, miközben a pórusok megjelenését is csökkenti és segíthet kiegyenlíteni a bőr tónusát.

Így építsük be a bőrápolási rutinba

  • Foltpróba: Mielőtt bármilyen új terméket vagy összetevőt használnánk, érdemes először kipróbálni a bőr egy kis területén, hogy kiderítsük, allergiásak vagyunk-e arra
  • Kis mennyiségben kezdjük: Alacsonyabb koncentrációval kezdjük, ha érzékeny a bőrünk. A legbiztonságosabb a 2-5%-os koncentráció, majd akár 10%-os is jöhet, ha a bőrünk tolerálja.
  • A megfelelő termék kiválasztása: A niacinamid különböző bőrápolási termékekben található, beleértve a szérumokat, hidratálókrémeket, tonereket és még a foltkezelőket is. A legmegfelelőbb készítmény kiválasztásakor vegyük figyelembe a bőrtípusunkat és a konkrét problémákat.
  • Ne vigyük túlzásba: A túlzott mennyiségű niacinamid használata nem feltétlenül biztosít gyorsabb vagy jobb eredményeket. Hagyjunk időt, hogy hasson.
  • Legyünk türelmesek: Mint minden bőrápoló összetevőnél, az eredmények nem azonnal jelentkeznek. Adjunk időt, és addig is, következetesen alkalmazzuk a niacinamidot.

Lehetséges mellékhatások

Ügyeljünk arra, milyen más összetevők mellett alkalmazzuk a niacinamidot. Kerüljük például az AHA-kkal vagy BHA-kkal egy időben való alkalmazását, mivel a niacinamid magas pH-ja befolyásolja ezeknek a savaknak a felszívódását.

Olyan összetevőkkel párosítható azonban, mint a kojinsav, az arbutin vagy a tranexaminsav – így segítve a pigmentáción –, vagy más, a hidratáló krémekben általánosan megtalálható összetevőkkel, mint a ceramidok és a hialuronsav.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock