Méh reproduktív rendszer formája, felette nagyítót tartó kéz

Lehet, észre sem veszed, de PCOS-t jelezhetnek ezek a tünetek

A policisztás petefészek szindróma (PCOS) becslések szerint 5 millió embert érint csak az Egyesült Államokban. Bár sokan feltételezik, hogy az állapot a meddőséggel áll kapcsolatban, a PCOS szövődményei ezen túl is terjedhetnek. A gyakran inzulinrezisztenciával párosuló probléma növelheti a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatát.


A PCOS hormonális változásokat és egyensúlyhiányt okozhat, például magas androgénszintet, petefészekcisztákat és akár meddőséget is. Egyes tünetek célzott étkezési szokásokkal, egészséges életmódváltással, gyógyszerekkel és termékenységi kúrákkal kezelhetők.

A policisztás petefészek szindrómának lehetnek azonban váratlan tünetei, melyeket a PCOS-sel kütdők a diagnózis felállítása előtt tapasztalhatnak, és nem biztos, hogy felismerik az összefüggést. Íme, a PCOS-hat lehetséges jele.

1. Bőrelváltozások

A pattanások megszaporodása PCOS-tünet is lehet, melyet a hormonális egyensúlyhiány, konkrétan a túlzott tesztoszteron mennyisége okozhat.

Egy 2022-es tanulmány ezt a kapcsolatot vizsgálta, és megállapította az akne összefüggését a PCOS-szel és a hiperandrogenizmussal.

A másik figyelmeztető jel a bőrpír vagy a PCOS-re jellemző, sajátos kiütés, az acanthosis nigricans, amely általában a nyak és a testredők elszíneződésével jár.

2. Hajhullás vagy ritkulás

Mivel a PCOS megemelheti a tesztoszteronszintet a szervezetben, a hajhullás vagy a haj elvékonyodása gyakori tünet lehet. Míg a hajhullást vagy a haj elvékonyodását más tényezők, például vashiány vagy stressz is okozhatják, addig a haj olyan hormonális állapot jele lehet, mint a PCOS.

3. Szabálytalan hajnövekedés

Túlzott szőrnövekedés is előfordulhat, amely szokatlan helyeken túlzott vagy megvastagodó haj formájában jelentkezhet, például a felső ajak felett, az állon, az arcunkon, de a sűrűbb szőrzet is problémát jelezhet.

Lehet, hogy a mellkasfal és a bikinivonal közötti középvonalban több a szőrzet, de a PCOS-ben szenvedőknél ez tovább terjed a combjukra. Egy tanulmány szerint túlzott szőrnövekedés nem ritka a PCOS-ban szenvedőknél, még akkor sem, ha normális androgénszintet észlelnek náluk.

4. Súlygyarapodás

A hízásnak számos oka lehet, ha azonban nem vagyunk biztosak benne, hogy miért szedjük fel a kilókat, hormonális egyensúlyhiány állhat a háttérben. Egy 2019-es folyóiratcikk az elhízást és a PCOS-t összekötő lehetséges mechanizmusokat vizsgálta, amelyek között szerepelt a mentális és érzelmi egészség, az energiafelhasználás, a genetikai tényezők és még sok más.

A súlygyarapodás gyakori tünet, különösen akkor, ha erőfeszítéseket teszünk a fogyás érdekében, és mégsem történik semmi.

5. Rendellenes menstruációs ciklus

Bár a szabálytalan menstruációs ciklus nem mindig a PCOS árulkodó jele, a legtöbbünknek van olyan életszakasza, amikor szabálytalan a ciklusa egy nagyobb stressz hatására. De ha ez hosszú tűvon fennáll, és sokszor késik vagy teljesen megszűnik a menzeszünk (és nincs szó terhességről), az a PCOS jele lehet.

6. Krónikus fájdalom

Akár enyhe, akár súlyos, a hosszú távú kismedencei ájdalommal foglalkozni kell. Előfordulhat, hogy a petefészkek cisztásak, emiatt folyamatosan tompa fájdalom jelentkezik az alhasi vagy kismedencei területen, és nem is tudjuk, hogy ez a PCOS jele.

(EatingWell)

Nyitókép: Shutterstock