egy lány fetreng az ágyban

Túl sok időt töltesz az ágyban pihengetéssel? Ezt csináld helyette

Ha a nyár nagy részét az ágyban fetrengve töltötted, nyugtasson meg a tény, hogy nem vagy ezzel egyedül.


A TikTok-on az ágyban „rohadás” („bedrotting ”)már több mint 162 millió megtekintést ért el, ami azt mutatja, hogy mindannyian többet szundikáltunk az elmúlt időben. A praktika lényege, hogy annyit pihenj és lazíts, amennyit csak szeretnél. Az ebből származó öröm mellett néhányan aggódnak a mellékhatások miatt is, mint a depresszió súlyosbodása.

Egy ágyban maradós nap mindig jó módja a feltöltődésnek, különösen a világ introvertáltjai számára. Ők úgy találhatják, hogy az ágyban maradás tökéletes módja annak, hogy visszanyerjék érzelmi és fizikai energiájukat

mondtaDr. Carla Marie Manly klinikai pszichológus, a Joy from Fear című könyv szerzője a Bustle-nek.

Ha szándékosan végezzük, az ágyban maradás az állandó rohanás elutasításának céltudatos módjaként is felfogható. Ahelyett, hogy még több dolgot írnál a teendőid listájára, inkább a lazítást választod − és ezzel nincs is semmi baj. A szakértők azonban figyelmeztetnek, hogy nem szabad túlzásba esni, mint alapvetően semmivel.

egy n\u0151 pihen az \u00e1gyban

Fotó: Unsplash

Manly szerint addig nem baj, ha lazítasz, amíg nem érzed magad az ágyban ragadtnak. Ideális esetben a pihenés és a revitalizáció eszköze, de akkor tudod, hogy valami nincs rendben, ha az ágyban töltött időd éppen az ellenkezőjét teszi veled.

Manly azt javasolja, hogy csak mértékkel csináld, vagy csak akkor, ha valóban szükséged van rá, például egy extra stresszes nap után, vagy betegsége esetén. Használd wellness-eszközként, nem pedig ürügyként arra, hogy elkerüld a saját életedben való részvételt.

Az is segíthet, ha valami másnak nevezed. Bár az „ágyban rohadás” kifejezés fülbemászó, helyette gondoljunk inkább valami olyasmire, mint „ágyban fiatalodás".

Működő alternatívák

Ha fáradtságot, kiégettséget érzel, vagy tomboló introvertált másnaposságod van, de mégsem akarsz engedni az ágy hívásának, inkább lépj ki a természetbe. Ez az egyik legjobb ellenszere az életuntságnak. Sétáltasd meg a kutyád, ülj le a parkban egy padra, vagy kirándulj egyet az erdőben!

A kreativitás is felüdüléshez vezethet: a festéstől, a tánctól, az énekléstől és a kertészkedéstől kezdve a sütésen át a kézművességig a kreativitás hihetetlenül regeneráló hatású.

Nyitókép: Unsplash