Fiatal nő pohár vizet iszik lefekvés előtt

Igyunk egy pohár vizet lefekvés előtt?

Hogy megpróbálják növelni a víz agyi, testi és bőrre gyakorolt jótékony hatását, miután rájöttek, hogy egész nap kiszáradva járkáltak, egyesek a lefekvés előtti vízivásra esküsznek.


Bár könnyű figyelmen kívül hagyni, a testünkben az izom, csont, szerv és zsír mellett a víz valójában az átlagos felnőtt női test 55%-át, a felnőtt férfiaknak pedig körülbelül 60%-át teszi ki. A víz segít helyreállítani az anyagcsere, a légzés, az izzadás és a salakanyagok eltávolítása során elvesztett folyadékokat. Segít továbbá megakadályozni a túlmelegedést, keni az ízületeket és a szöveteket, fenntartja az egészséges bőrt, és szükséges a megfelelő emésztéshez.

Alapvető fontosságú, hogy minden egyes nap vizet fogyasszunk, mégis a legtöbb ember nem teljesíti a napi vízcéljait, mutat rá Roxana Ehsani, dietetikus. Sőt, egyes tudományos becslések szerint az amerikaiak mintegy 75%-a krónikusan dehidratált, és ez nem tesz jót az egészségünknek.

Az ACSM's Health & Fitness Journal című folyóiratban megjelent tanulmány szerint még a 2% körüli, finom dehidratáltság is fáradtságot, fejfájást, koncentrációs nehézségeket, szédülést és egyebeket válthat ki.

„A megfelelő hidratáltság fenntartása nagy hatással lehet arra, hogy hogyan érezzük magunkat. Azok számára, akik arra összpontosítanak, hogy a bőrük hogyan néz ki, a megfelelő hidratáltságnak észrevehető pozitív hatása lehet a bőrük megjelenésére is”

– mondja Lauren Manaker regisztrált dietetikus.

Hogy megpróbálják növelni a víz agyi, testi és bőrre gyakorolt jótékony hatását, miután rájöttek, hogy egész nap kiszáradva járkáltak, egyesek a lefekvés előtti vízivásra esküsznek. Ez jó stratégiának hangzik, hogy segítsen fedezni a vízszükségletet, de lehet, hogy ez visszafelé sül el?

A lefekvés előtti vízivás előnyei

4-ből 3 amerikai nem biztos, hogy elég folyadékot iszik a nap folyamán, vagy nem fogyaszt elég vízben gazdag ételt, hogy pótolja a hiányosságokat, derül ki az EatingWell cikkéből.

„A lefekvés előtti vízivás szokássá tétele segíthet az embereknek abban, hogy a nap utolsó perceiben teljesítsék a folyadékmennyiségüket. Néhány embernek az ágy előtti vízivás segíthet jobban aludni azáltal, hogy izzadságot termel, ami hűvösebbé és kényelmesebbé teszi az alvást”

– mondja Manaker, vagy azáltal, hogy segít a testhőmérséklet mérséklésében.

Mivel a hőmérséklet nagy szerepet játszik a nyugodt alvás képességében, ez minden bizonnyal áldásos lehet.

A lefekvés előtti vízivás hátrányai

Mégis, a szakértők szerint nem a legbölcsebb stratégia, ha közvetlenül lefekvés előtt több pohár vizet is megiszunk. Ez azért van így, mert a közvetlenül lefekvés előtti vízivás, különösen, ha túl nagy mennyiséget iszunk, azt okozhatja, hogy gyakran felébredünk, és pisilnünk kell, ami negatívan befolyásolhatja az alvást, mondja Manaker.

Bár egyesek úgy vélik, hogy a közvetlenül lefekvés előtti vízivás segíthet a fogyásban, ezzel kapcsolatban még mindig nem tudni, hogy mi a helyzet; valójában nagyon valószínűtlen, hogy ez valóban változást hoz. Ráadásul az alvás esetleges megzavarása (az éjszaka folyamán többször is a mosdóba kell menni) ellensúlyozhat minden előnyt.

A rossz alvás hatással lehet az éhség- és jóllakottsághormonokra; napközben éhesebbé tesz. A közvetlenül lefekvés előtti vízivás nem feltétlenül segíti a fogyást, teszi hozzá Ehsani. Igaz, egyes tanulmányok az elegendő vízbevitelt összességében a fogyással hozzák összefüggésbe, de ez nem függ össze a lefekvés előtti vízfogyasztással. Szerinte ez az étkezések alkalmával és azok környékén történő elegendő vízfogyasztással függ össze.

Az, hogy mennyi vizet kell inni lefekvés előtt, több tényezőtől függ, többek között:

  • Mennyi vizet ittunk a nap korábbi szakaszában
  • Ha sportoltunk
  • A környezetünk hőmérséklete (a nagyobb meleg több izzadást eredményez, és ennek támogatásához több vízre van szükség).
  • A testméretünk
„Egy átlagos ember esetében azt mondanám, hogy 2,5-3,5 dl víz lefekvés előtt elég kell legyen ahhoz, hogy csillapítsa a szomjunkat – és remélhetőleg nem túl sok, hogy az éjszaka folyamán többször is ki kelljen szaladni a mosdóba. Mindenki más, így kipróbálhatod a mennyiségeket, és meglátod, hogy neked mi vált be a legjobban, hogy hidratált maradj, és ugyanakkor élvezd a jó alvás előnyeit”

– mondja Ehsani.

Nyitókép: Shutterstock