
A kávéivásnak ez a módja a hosszú élet egyik titka lehet
Egy új tanulmány szerint a kávéfogyasztók általában tovább élnek, de csak azok, akik kevés cukrot és telített zsírt tesznek az italukba.
Ez az elképzelés, hogy a kávé csökkenti a korai halál esélyét, nem újdonság. A Massachusetts állambeli Tufts Egyetem kutatói által vezetett tanulmánycsoport kifejezetten azt akarta megvizsgálni, hogy vajon az, hogy mit teszünk a kávénkba, számít-e.
Kevés tanulmány vizsgálta, hogy a kávé adalékanyagai hogyan befolyásolhatják a kávéfogyasztás és a halálozási kockázat közötti kapcsolatot, és a mi tanulmányunk az elsők között van, amely számszerűsíti, hogy mennyi édesítőszert és telített zsírt adnak hozzá. Eredményeink összhangban vannak az amerikaiaknak szóló étrendi iránymutatással, amely a hozzáadott cukor és a telített zsír korlátozása mellett tesz ajánlást
– mondja Bingjie Zhou, a Tufts Egyetem epidemiológusa.
A kutatócsoport 46 332, 20 éves vagy annál idősebb amerikai felnőtt adatait dolgozta fel, amelyeket kormányzati egészségügyi felmérésekben rögzítettek, átlagosan 9-11 év alatt. Ez idő alatt 7074 ember halt meg – a haláleseteket aztán összevetették a kávéfogyasztással.
A kutatók tanulmányukban megállapították, hogy a kávéfogyasztóknál jelentősen alacsonyabb volt a teljes halálozás kockázata, de amikor egy kis cukrot és telített zsírt (mint ami a teljes tejben vagy tejszínben található) adtak hozzá a keverékhez, ez a statisztikai szignifikancia eltűnt.

Összességében a feketekávé vagy a nagyon alacsony cukor- és zsírtartalmú kávé fogyasztása 14 százalékkal csökkentette a korai halálozás esélyét, szemben azzal, ha egyáltalán nem fogyasztottak kávét. Úgy tűnik, hogy napi két-három csésze az ideális.
Bár a kutatók figyelembe vették azokat a változókat, amelyek befolyásolhatták a halálozási arányt – beleértve a testmozgás szintjét, az alkoholfogyasztást, az életkort, a nemet és az iskolai végzettséget –, a tanulmány nem elég alapos ahhoz, hogy közvetlen ok-okozati összefüggést bizonyítson. Még mindig lehetnek ismeretlen változók, amelyek befolyásolják a kávéfogyasztást és a teljes halálozást.
Az adatok azonban erős összefüggést mutatnak, és illeszkednek a kávé egészségügyi előnyeivel kapcsolatos korábbi kutatásokhoz. Ez a tanulmány azt sugallja, hogy a koffein hajtja ezeket az előnyöket, mivel a koffeinmentes kávét ivók nem tapasztaltak különbséget a halálozási arányban, és hogy a cukor, a tej és a tejszín felhígíthatja a pozitív hatásokat.
A kávé egészségügyi előnyei a bioaktív vegyületeinek tulajdoníthatók, de eredményeink arra utalnak, hogy a cukor és a telített zsírok hozzáadása csökkentheti a halálozási előnyöket
– mondta el Fang Fang Zhang, a Tufts Egyetem munkatársa.
Van még bőven mit vizsgálni, nem utolsósorban azt, hogy a kávé sokféle összetevője hogyan védhet a korai halál ellen. Valószínűleg számos tényező játszik szerepet, többek között az is, hogy mikor isszuk meg a kávét, amint azt egy év elején közzétett tanulmány kimutatta.
6 dekorációs tipp, amellyel behívhatod az őszt az otthonodba