különböző savanyított zöldségek üvegekben

Ezt a probiotikus ételt összefüggésbe hozták a hosszabb élettartammal

Japánban az egyik legmagasabb a várható élettartam a világon – és ez kétségtelenül részben az ország egészséges táplálkozási szokásainak köszönhető. Egészséges gasztronómiai kedvenceiket akár te is beépítheted az étrendedbe.


„A tipikus japán étrend – amelyet a növényi táplálékok és a halak, valamint a szerényebb nyugatias étrend, például a hús, a tej és a tejtermékek jellemeznek – összefüggésbe hozható a japánok hosszú élettartamával”

– magyarázza a European Journal of Clinical Nutrition legújabb vizsgálata.

Valami hasonló történik Dél-Koreában is, amely magasabb átlagos várható élettartammal és alacsonyabb elhízási aránnyal büszkélkedhet, mint számos más ország – köztük az Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország, Németország és az Egyesült Királyság.

Ez az élelmiszer is nagyon egészséges: Miért olyan jó a kefir az egészségünknek?

„Általában a hagyományos koreai étrendet egészségesebbnek tartják, mint a nyugatias étrendet”

– jegyzi meg az egyik tanulmány, hozzátéve, hogy a hagyományos dél-koreai táplálkozási mintához tartozik „a zöldségek, a kimchi, a tojás, a hüvelyesek és a tengeri moszatok fogyasztása".

Bár nyilván sok tényező befolyásolja ezeket a körülményeket, van egy közös táplálkozási szokás mindkét országban: az erjesztett élelmiszerek rendszeres fogyasztása. Az erjesztett zöldségek (amelyeket általában ecetben és sóban vagy cukorban pácolnak) a legtöbb hagyományos japán és dél-koreai étkezés állandó kísérője.

kimcsi

Fotó: Unsplash

„Kulcsfontosságúak, mert tele vannak különleges probiotikumokkal”

– magyarázta nemrég Cristina Barrous táplálkozási szakértő a spanyol Vogue-nak.

„Egyre több bizonyíték utal arra, hogy az erjesztett élelmiszerek megváltoztatják a bélrendszer anyagcsere-tevékenységét, új tulajdonságokat szereznek, és növelik az előnyöket az életkorral összefüggő változásokban"

– állítja még egy másik tanulmány. Az egészséges öregedés és a hosszú élet szempontjából az erjesztett élelmiszerek számos jótékony hatással bírnak, amelyek közé tartozik az allergiás reakciók, a gyomor-bélrendszeri rendellenességek, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, az elhízás megelőzése, valamint az anyagcsere-funkciók és a neuroendokrin hatások javítása.

Ha túl nehéz a böjt: A böjtöléshez hasonló előnyöket válthat ki egy ital

​Savanyított élelmiszerek a hosszú életért

savany\u00edtott uborka

Fotó: Shutterstock

Az erjesztett, savanyított élelmiszerek fogyasztása azért egészséges, mivel hasznos baktériumokat tartalmaznak, amelyek támogatják a bélműködést. Javítják az emésztést, segítik a tápanyagok jobb felszívódását, miközben csökkentik a méreganyagok felhalmozódását.

Emellett rendkívül laktatóak is. Ahogy Marta León vegyészmérnök és táplálkozási szakértő A tökéletes egyensúly című könyvében kifejti, az erjesztett ételek a rágásuk miatt telítő hatásúak.

A táplálkozási szakértő kifejti, hogy az olyan élelmiszerek, mint a kimchi, a savanyú káposzta, az erjesztett zöldségek és a hagyományosan pácolt olívabogyó nemcsak prebiotikus rostot adnak ételeinkhez, hanem nagy mennyiségű polifenolt is. Ha étkezés előtt egy kis adagot is fogyasztunk belőlük, enzimatikus hatásuk segíti az emésztést.

​Pácolt élelmiszerek az egészséges mikrobiomért

Nem minden savanyúság egyforma, és nem minden savanyúság erjesztett.

„Sajnos a legtöbb manapság kereskedelmi forgalomban kapható savanyúság pasztőrözött és »halott« – vagyis hiányoznak belőlük a jótékony baktériumkultúrák. Ehelyett csak sok sót kapunk. A szupermarketek polcain található savanyúságok többsége egyszerűen ecetes oldatban konzervált uborka, és nem erjesztett. Az élő savanyúságot hűteni kell; a tejsavnak, amely savanyúvá teszi, más íze van, mint az ecetben lévő ecetsavnak”

– magyarázza Dr. Andrew Weil integratív egészségügyi szakértő.

Umeboshi szilva

Fotó: Shutterstock

Ha mégis boltban vásárolsz savanyúságot, keresd a címkén a „természetesen erjesztett” feliratot. Egyébként a legjobb megoldás tényleg csak az, ha otthon erjeszted a saját savanyúságodat. Így ellenőrizheted az ecet, a só és a cukor arányát, és biztos lehetsz benne, hogy legalább egy hétig erjednek a sós lében. A legtöbb zöldség fermentálható, beleértve a lilahagymát, káposztát, uborkát, sárgarépát és még sok mást. Íme néhány, a szakértők szerint leggyakrabban ajánlott erjesztett zöldségféle azok számára, akik szeretnék felfedezni a hagyományos japán vagy koreai konyhát:

  • Uborka: az uborka telítő, hidratáló és alacsony kalóriatartalmú, ásványi anyagokat, rostokat és vitaminokat tartalmaz.
  • Kimcsi: ez a klasszikus koreai köret fokhagymával, chiliporral és cukorral fűszerezett káposztából készül.
  • Umeboshi szilva: ez a klasszikus japán savanyúság különleges ízzel rendelkezik, és energiát, fehérjét biztosít, valamint szabályozza a rossz koleszterinszintet.

Forrás: Vogue

Nyitókép: Shutterstock