
Ezt a probiotikus ételt összefüggésbe hozták a hosszabb élettartammal
Japánban az egyik legmagasabb a várható élettartam a világon – és ez kétségtelenül részben az ország egészséges táplálkozási szokásainak köszönhető. Egészséges gasztronómiai kedvenceiket akár te is beépítheted az étrendedbe.
„A tipikus japán étrend – amelyet a növényi táplálékok és a halak, valamint a szerényebb nyugatias étrend, például a hús, a tej és a tejtermékek jellemeznek – összefüggésbe hozható a japánok hosszú élettartamával”
– magyarázza a European Journal of Clinical Nutrition legújabb vizsgálata.
Valami hasonló történik Dél-Koreában is, amely magasabb átlagos várható élettartammal és alacsonyabb elhízási aránnyal büszkélkedhet, mint számos más ország – köztük az Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország, Németország és az Egyesült Királyság.
Ez az élelmiszer is nagyon egészséges: Miért olyan jó a kefir az egészségünknek?
„Általában a hagyományos koreai étrendet egészségesebbnek tartják, mint a nyugatias étrendet”
– jegyzi meg az egyik tanulmány, hozzátéve, hogy a hagyományos dél-koreai táplálkozási mintához tartozik „a zöldségek, a kimchi, a tojás, a hüvelyesek és a tengeri moszatok fogyasztása".
Bár nyilván sok tényező befolyásolja ezeket a körülményeket, van egy közös táplálkozási szokás mindkét országban: az erjesztett élelmiszerek rendszeres fogyasztása. Az erjesztett zöldségek (amelyeket általában ecetben és sóban vagy cukorban pácolnak) a legtöbb hagyományos japán és dél-koreai étkezés állandó kísérője.
Fotó: Unsplash
„Kulcsfontosságúak, mert tele vannak különleges probiotikumokkal”
– magyarázta nemrég Cristina Barrous táplálkozási szakértő a spanyol Vogue-nak.
„Egyre több bizonyíték utal arra, hogy az erjesztett élelmiszerek megváltoztatják a bélrendszer anyagcsere-tevékenységét, új tulajdonságokat szereznek, és növelik az előnyöket az életkorral összefüggő változásokban"
– állítja még egy másik tanulmány. Az egészséges öregedés és a hosszú élet szempontjából az erjesztett élelmiszerek számos jótékony hatással bírnak, amelyek közé tartozik az allergiás reakciók, a gyomor-bélrendszeri rendellenességek, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, az elhízás megelőzése, valamint az anyagcsere-funkciók és a neuroendokrin hatások javítása.
Ha túl nehéz a böjt: A böjtöléshez hasonló előnyöket válthat ki egy ital
Savanyított élelmiszerek a hosszú életért
Fotó: Shutterstock
Az erjesztett, savanyított élelmiszerek fogyasztása azért egészséges, mivel hasznos baktériumokat tartalmaznak, amelyek támogatják a bélműködést. Javítják az emésztést, segítik a tápanyagok jobb felszívódását, miközben csökkentik a méreganyagok felhalmozódását.
Emellett rendkívül laktatóak is. Ahogy Marta León vegyészmérnök és táplálkozási szakértő A tökéletes egyensúly című könyvében kifejti, az erjesztett ételek a rágásuk miatt telítő hatásúak.
A táplálkozási szakértő kifejti, hogy az olyan élelmiszerek, mint a kimchi, a savanyú káposzta, az erjesztett zöldségek és a hagyományosan pácolt olívabogyó nemcsak prebiotikus rostot adnak ételeinkhez, hanem nagy mennyiségű polifenolt is. Ha étkezés előtt egy kis adagot is fogyasztunk belőlük, enzimatikus hatásuk segíti az emésztést.
Pácolt élelmiszerek az egészséges mikrobiomért
Nem minden savanyúság egyforma, és nem minden savanyúság erjesztett.
„Sajnos a legtöbb manapság kereskedelmi forgalomban kapható savanyúság pasztőrözött és »halott« – vagyis hiányoznak belőlük a jótékony baktériumkultúrák. Ehelyett csak sok sót kapunk. A szupermarketek polcain található savanyúságok többsége egyszerűen ecetes oldatban konzervált uborka, és nem erjesztett. Az élő savanyúságot hűteni kell; a tejsavnak, amely savanyúvá teszi, más íze van, mint az ecetben lévő ecetsavnak”
– magyarázza Dr. Andrew Weil integratív egészségügyi szakértő.
Fotó: Shutterstock
Ha mégis boltban vásárolsz savanyúságot, keresd a címkén a „természetesen erjesztett” feliratot. Egyébként a legjobb megoldás tényleg csak az, ha otthon erjeszted a saját savanyúságodat. Így ellenőrizheted az ecet, a só és a cukor arányát, és biztos lehetsz benne, hogy legalább egy hétig erjednek a sós lében. A legtöbb zöldség fermentálható, beleértve a lilahagymát, káposztát, uborkát, sárgarépát és még sok mást. Íme néhány, a szakértők szerint leggyakrabban ajánlott erjesztett zöldségféle azok számára, akik szeretnék felfedezni a hagyományos japán vagy koreai konyhát:
- Uborka: az uborka telítő, hidratáló és alacsony kalóriatartalmú, ásványi anyagokat, rostokat és vitaminokat tartalmaz.
- Kimcsi: ez a klasszikus koreai köret fokhagymával, chiliporral és cukorral fűszerezett káposztából készül.
- Umeboshi szilva: ez a klasszikus japán savanyúság különleges ízzel rendelkezik, és energiát, fehérjét biztosít, valamint szabályozza a rossz koleszterinszintet.
Forrás: Vogue
Nyitókép: Shutterstock