Így édesítsd a joghurtodat, hogy növeld a probiotikus előnyeit
Egy-két evőkanál méz hozzáadása egy adag cukrozatlan joghurthoz, az új tanulmányok szerint fokozhatja annak probiotikus erejét, mivel segíthet a joghurtból származó jótékony baktériumoknak túlélni az emésztőrendszerünkbe vezető útjukat.
Hannah Holscher, az Illinois-i Urbana-Champaign Egyetem táplálkozástudományi kutatója és a tanulmány társszerzője a ScienceAlertnek elmondta, hogy érdekelte őket a joghurt és a méz kulináris párosítása, amely a mediterrán étrendben gyakori, valamint az, hogyan befolyásolja az a gyomor-bélrendszeri mikrobiomot.
A mediterrán étrendet számos egészségügyi előnnyel hozták összefüggésbe, amelyeket általában a halakból, olívaolajból és diófélékből származó egészséges zsíroknak, valamint a vörös húsok kisebb mértékű fogyasztásának tulajdonítanak.
A tejtermékek összességében nem játszanak nagy szerepet, de vannak kivételek, például a sajt és a joghurt esetében.
A joghurtról és a mézről már meglévő ismeretek alapján Holscher és kollégái azt akarták kideríteni, hogy a méz több-e, mint egyszerű édesítőszer.
Egyes joghurtfajtákat probiotikus baktériumtörzsekkel, például Bifidobacterium animalis-szal egészítenek ki, amely számos állat és az ember gyomor-bélrendszerének természetes lakója, és amelyet korábbi kutatások az embereknél a gyomor-bélrendszeri egészség és az immunrendszer működésének javulásával hoztak összefüggésbe.
A méz ismert antibakteriális tulajdonságairól, de a hasznos mikrobák növekedését vagy aktivitását az étkező szervezetében elősegítő prebiotikum is.
Utóbbi tulajdonsága miatt a kutatók azt remélték, hogy megtudják, segíthet-e a méz ezeknek a baktériumoknak elviselni azokat a veszélyeket, amelyekkel az emberi emésztőrendszerben szembesülnek.
„A szánkban, gyomrunkban és beleinkben lévő enzimek segítik az emésztést és megkönnyítik a tápanyagok felszívódását, de csökkentik a mikrobák életképességét is. Ez nagyszerű, ha kórokozókról van szó, de nem feltétlenül, ha hasznos baktériumokról van szó. Meg akartuk nézni, hogy a méz segíthet-e a probiotikus baktériumoknak túlélni a bélben”
– fogalmazott Holscher.
A két új tanulmány közül az elsőben a kutatók laboratóriumi kísérletekben vizsgálták, hogy négy mézfajta – lucerna, hajdina, lóhere és narancsvirág – hogyan befolyásolja a B. animalis életképességét joghurtban szimulált emésztés közben.
Fotó: Shutterstock
A baktériumokkal beoltott joghurtot a négy mézfajta egyikébe keverték, majd a baktériumokat Petri-csészékben növesztetve olyan oldatoknak tették ki, amelyek szimulálták a bélrendszerünkben előforduló folyadékok (nyál, gyomorsav, bélsav és enzimek) egyikét.
A kutatók megállapítása szerint a négy mézfajta egyike sem mutatott jelentős hatást a baktériumok túlélésére a nyálban vagy a gyomorsavban, és az eredmények hasonlóak voltak a kontrollcsoportokéhoz, amelyekben cukorral vagy vízzel kevert joghurt volt. A bélnedveket utánzó oldatokban azonban úgy tűnt, hogy a mézzel kevert joghurt támogatta a jótékony baktériumok túlélését. A hatás a tanulmány szerint egy lóherefajtával volt a leghangsúlyosabb.
A kutatók 62 egészséges felnőtt emberen végzett randomizált, kontrollált keresztirányú vizsgálatban arra kérték a résztvevőket, hogy két héten át egyenként két különböző terméket fogyasszanak: az egyik két hétig lóheremézzel készült joghurtot, a másik két hétig pedig hőkezelt joghurtot.
Az utánkövetéses vizsgálatban 36 résztvevővel folytatták a sorozat harmadik fordulóját, amelyben utóbbiak cukorral kevert joghurtot ettek. A résztvevőknek székletmintákat, valamint a székletürítésükre vonatkozó információkat kellett küldeniük, valamint kérdőíveket töltöttek ki és feladatokat végeztek a hangulatuk, a megismerésük és az általános közérzetük értékelésével kapcsolatban.
Az eredmények azt mutatták, hogy a méz és a joghurt párosítása támogatta a joghurt probiotikus baktériumainak túlélését a bélben, így a laboratóriumi vizsgálat eredményei valóban átültethetők az embereknél történő valós alkalmazásra, mondta el Holscher.
A vizsgálat nem talált változásokat a bélmozgások tranzitidejében, a székletürítés gyakoriságában, a hangulatban vagy a kognícióban. Ez azonban egyszerűen a résztvevők általános egészségi állapotát tükrözheti, és aligha zárja ki a további kutatások szükségességét, tette hozzá Holscher.
„Azt találtuk, hogy egy evőkanál méz egy adag joghurtban segít támogatni a probiotikumok túlélését. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy a méz hozzáadott cukor, és a legtöbb amerikainak tisztában kell lennie az étrendjében lévő cukor mennyiségével az egészséges testsúly fenntartása érdekében. [...] Egy kis méz hozzáadása az édesítetlen joghurthoz kellemes kulináris párosítás, amelyet beilleszthetünk az étrendbe”
– fogalmazott.
Nyitókép: Shutterstock