egy nő nézi magát a széttört tükörben

6+1 árulkodó jel, amiből felismered, ha valaki pszichopata

Bár filmekben előszeretettel festenek meg pszichopatákat, azért nem árt különválasztani a tényeket a fikciótól, hogy könnyebben azonosítsuk a nonverbális jelzéseket.


Egyesek összekeverik a pszichopátiát és az antiszociális személyiségzavart (ASPD). Bár valóban vannak hasonlóságok a kettő között, nem ugyanazt jelenti a kettő.

A Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyve 5. kiadása rendelkezik az ASPD klinikai definíciójával. De „a pszichopátiát csak a Psychopathy Checklist-Revised (PCL-R) segítségével lehet valóban felmérni (nem diagnosztizálni, mert nem diagnózis)" − magyarázza Dr. David Tzall pszichológus.

Ez a két vizsgálat hasonló, de a részleteket tekintve különbözik egymástól. Az ASPD „egy diagnosztizálható személyiségzavar, amelyet a mások jogainak, saját és mások biztonságának, az impulzivitásnak, valamint a társadalmilag elfogadott normák és szabályok figyelmen kívül hagyásának átható mintázata jellemez." A „pszichopátia pedig egy személyiségkonstrukció, amely olyan interperszonális, affektív és viselkedéses vonások összességét írja le, amelyek hasonlóak az ASPD-ben megfigyeltekhez".

Nézzük meg, hogy mit foglal magában néhány kulcsfontosságú pszichopátiás vonás.

A híres pszichopata tekintet

rajz egy t\u00e1gra nyitott szem\u0171 f\u00e9rfir\u00f3l \u00e9s egy n\u0151r\u0151l

Kép: Getty Images

A pszichopaták egyik leggyakrabban ábrázolt jellemzője a televízióban és a filmekben a „pszichopata tekintet". De vajon helyes ez a tulajdonság?

Klinikai szempontból a „pszichopata tekintet" nem igazán definiált a szakirodalomban, és nem is minden pszichopata vonásokat mutató egyén rendelkezik a hírhedt tekintettel. De ha mégis, a jellemzők eltérhetnek. Ezek a legjellemzőbbek:

  • hidegség, a melegség, az empátia vagy az együttérzés hiánya.
  • tágra nyílt szemek, a szemfehérje nagyobb része látszik.
  • csökkentett pislogás
  • fenyegetőnek tűnő fókusz
  • kitágult pupillák
  • fokozott intenzitás
  • hosszabb ideig tartó szemkontaktus.

​A pszichopátia egyéb nonverbális jelei

A sötét tekintet mellett számos más jel is utalhat arra, hogy valaki pszichopata lehet, ezek némelyike keresztezi az ASPD-ben szenvedőknél megfigyelhető vonásokat.

1. Az empátia hiánya

Az empátia nem mindig azt jelenti, hogy nem vagyunk képesek felfogni, hogyan gondolkodnak és éreznek mások. Ehelyett a pszichopátiában az empátia hiánya „gyakran arról szól, hogy nehezünkre esik átérezni, hogyan éreznek mások".

2. Nárcizmus

Az önfölény és a jogosultság két olyan jellemző, amely a nárcizmusban szenvedőknél és a pszichopátiában szenvedő egyéneknél is megfigyelhető. A pszichopatáknál gyakran figyelnek meg nárcisztikus személyiségzavart (NPD) is.

egy domin\u00e1ns f\u00e9rfi v\u00e1ll\u00e1ra k\u00f6ny\u00f6k\u00f6l egy n\u0151

Fotó: Shutterstock

3. Dominancia

A pszichopata egyének szeretik irányítani és befolyásolni a kapcsolataikat és a helyzeteket. A dominancia néha bájban és a társadalmilag elfogadott eszközökkel történő meggyőzésben nyilvánulhat meg, máskor viszont fondorlatos, alattomos módszerekben. Az irányítás hiányát a sebezhetőséggel és a visszaélés és kizsákmányolás kockázatával társítják.

4. Csalás

Murphy szerint a pszichopaták hajlamosak a megtévesztő viselkedésre, különösen azért, hogy saját maguknak kedvezzenek. Közelséget színlelnek azért, hogy másokat szándékosan kihasználjanak személyes haszonszerzés céljából.

5. Impulzivitás

A pszichopátiában szenvedő egyének gyakran impulzusok hatására cselekszenek, tekintet nélkül a lehetséges károkra vagy negatív következményekre.

6. A félelem hiánya

A pszichopátiában szenvedők hajlamosak „csökkent befelé irányuló negatív érzelmeket tapasztalni", azaz kisebb valószínűséggel találkoznak olyan érzésekkel, mint a félelem és a szorongás.

Forrás: Psychcentral

Nyitókép: Shutterstock