Szociopata szó egy darab papíron

Szociopata vagy pszichopata? Ez az 5 jel segít eldönteni

A szociopaták pusztítást tudnak végezni az életünkben, és nehezebb őket kiszúrni, mint a pszichopatákat.


A szociopaták gyakori jelei

A pszichopaták általában manipulatívabbak és minimalizálják a kockázatot a bűncselekményekben, míg a szociopaták ezzel szemben jellemzően kiszámíthatatlanabbak és dühöngőbbek, ennek következtében pedig veszélyesebbek.

Íme néhány a leggyakoribb jelek közül, amelyekre érdemes odafigyelni:

1. Tudják, mi a jó és mi a rossz, de nem tudnak vele mit kezdeni

Amikor a jó és a rossz elhatárolásáról van szó, a szociopaták számára egyszerűen az a helyes, ami a saját érdekükben áll. Ha ez őket szolgálja, úgy gondolják, hogy cselekedeteik teljesen jogosak.

Zéró bűntudatot éreznek, függetlenül attól, hogy ki sérül meg vagy károkat szenved a folyamat során, és kevés szorongással mozognak, mert a elszakadástól való félelem nélkül élnek.

2. A személyiségüket úgy alakították ki, hogy elkötelezzék és elbűvöljék a kötődés és a manipuláció érdekében

Egyes szociopatáknál hiányzik az impulzuskontroll, és számos függőséget okozó és önpusztító viselkedésformától és szokástól szenvednek. De azok, akik képesek késleltetni a kielégülést és hosszú távon játszani, a legkártékonyabbak, mert aprólékosak és kifinomultak. Általában kivételesen jó első benyomást keltenek, és melegszívűnek, empatikusnak, sőt önzetlennek tűnnek.

3. Nem mindig tűnnek őszintének

A szociopatának nincs valódi önértékelése, ezért küszködnek azzal, hogy fenntartsák azt a benyomást, amelyet ők keltenek és vetítenek a világ felé. Már eleve álarcot viselnek, és a becstelenség egy újabb álarc a tetején.

Ez azt jelenti, hogy amikor hazudnak, inkább egy őszinte ember karikatúrájának tűnhetnek, mint valóban őszinte embernek.
Egy szociopata például úgy hangozhat, mint egy megszakadt lemez, és olyan mondatokat használhat, amelyek abszolútumok (pl. „100%-ban nem vagyok bűnös” vagy „ígérem, hogy soha nem tettem ilyet”), hogy megpróbálja eladni az igazságot.

4. A legrosszabb hajlamaik gyorsan felszínre törnek, amikor úgy érzik, hogy elveszítik az irányítást a másik felett

Amikor egy szociopata rájön, hogy a másik nem „engedelmes”, támadó üzemmódba kapcsol. Elbúcsúzhatunk az udvariasság látszatától, minden vádat ránk zúdít.

5. Hamis alázatot mutatnak

Egy másik árulkodó jel a hamis sebezhetőség. A szociopaták nagy alázatot mutathatnak azzal, hogy szelídnek és szerénynek mutatják magukat. A hozzá nem értő megfigyelő azt hiheti, hogy ez a szociopata lelepleződik, pedig ez csak egy újabb álarc.

(CNBC)

Nyitókép: Shutterstock