Két ember beszélget egymással

​Így ismerd fel a pszichopatákat: ezeket a szavakat kétszer olyan gyakran használják

Egy új tanulmány eredményei szerint van egy pár szó, amit a pszichopata hajlamú emberek kétszer olyan gyakran használnak, mint a nem pszichopaták.Beszédükben kétszer olyan gyakran fordulnak elő az étellel, szexszel és pénzzel kapcsolatos szavak – írja a Psy Blog.

Emellett arra is fény derült, hogy ritkábban használják a családdal, a vallással és a szociális szükségletekkel kapcsolatos szavakat.

A szóhasználat tendenciái arra is utalnak, hogy a pszichopaták túlzott önzést, távolságtartást és egyfajta érzelmi sekélyességet mutatnak.

Az eredmények 14 pszichopata gyilkos által elmondott történetek elemzéséből származnak, akik kanadai börtönökben ülnek. Őket 38 olyan gyilkosságért elítélt egyénnel hasonlították össze, akik nem mutattak pszichopata jegyeket.

egy sz\u0151ke haj\u00fa n\u0151 n\u00e9zi mag\u00e1t a sz\u00e9tt\u00f6rt t\u00fck\u00f6rben

Fotó: Shutterstock

Mindegyik bűnöző részletesen elmesélte az elkövetett bűncselekményt, majd a szakértők elemezték az általuk használt szókészletet.

A pénzzel, szexszel és étellel kapcsolatos szavak mellett a pszichopaták nagyobb valószínűséggel használtak olyan magyarázó szavakat is, mint a mert, mivel és úgyhogy.

Jeff Hancock professzor, a tanulmány első szerzője elmondta:

Korábbi munkák azt vizsgálták, hogyan használják a pszichopaták a nyelvet. A mi tanulmányunk az első, amely megmutatja, hogy automatizált eszközökkel fel lehet fedezni a pszichopaták sajátos beszédmintáit.

A pszichopaták beszédének elemzéséből az is kiderült, hogy kevésbé folyékonyan kommunikálnak, talán azért, hogy történetüket a lehető legpozitívabb módon fogalmazzák meg.

Nyitókép: Shutterstock