
Ezt isszák a francia nők a puffadás ellen - de tényleg hatásos?
Franciaország a világ egyik legnagyobb zöldségtermesztőjeként már az 1500-as években híressé tette az articsókát. A francia bevándorlók az 1800-as években hozták az articsókát az Egyesült Államokba, ahol azóta is vajjal megkenve fogyasztják.
Manapság a francia nők az articsóka egy másik felhasználási módját is népszerűsítik: a tápanyagokban gazdag ételből készült kivonat fogyasztása segíthet a puffadás és az emésztési zavarok csillapításában. De valóban hatásos, és nem káros a szervezetre?
Az articsókavizet általában az egész zöldségből – beleértve a levelet, a szárat, és a virágot is – készült koncentrátumból állítják elő. Otthon is elkészíthető, valamint egyes bioboltokban is kapható.
Az articsókavizet hidegen vagy forrón fogyasztva is ízletes és jótékony hatású italnak tartják, amely a méreganyagok kiürítésétől kezdve az emésztés javításáig mindenre jótékony hatással van, miközben rengeteg tápanyagot, például A-, C- és B1-vitamint, valamint vasat, magnéziumot, cinket és kalciumot tartalmaz. Bár globális szinten trendinek számít, az articsókatea (lényegében forró articsókavíz) olyan országokban, mint például Vietnam, alapvető élelmiszer.
Az articsóka leveléből, szárából, gyökeréből és virágából készített articsókateát Vietnamban a fejfájás, cukorbetegség és más betegségek kezelésére is használják.
Előnyök
Megan Darlington, Los Angeles-i dietetikus szerint az articsókavíz kiváló módja az immunrendszer erősítésének, mivel rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaz.
„Segíthet a stressz és a szorongás enyhítésében is, mivel magnéziumot, cinket és káliumot tartalmaz”
Az egyik lehetséges előnye a koleszterinszint csökkentése, bár Darlington rámutat, hogy az ezt meferősítő tanulmányok articsókakivonat-kapszulákon alapulnak. Hozzáteszi, nem nagy ugrás azt feltételezni, hogy az articsókavíz rendszeres fogyasztása segíthet a koleszterinszint csökkentésében
Az articsókavíz fogyasztásának néhány lehetséges előnye:
- Csökkenti az LDL, a 'rossz' koleszterin szintjét
- Védi a májat a méreganyagoktól és segíti az epetermelést
- Antioxidánsokban gazdag
- Segítheti az emésztést
- Hatékony vizelethajtó
- Öregedésgátló hatású a bőrre
Ezeket a potenciális előnyöket azonban nem szabad elhamarkodottan kezelni. Eva De Angelis, Argentínában élő dietetikus táplálkozási szakértő szerint még nincs elegendő bizonyíték az articsókavíz fogyasztásának előnyeiről. Míg arra számos bizonyíték van, hogy az articsóka rendkívül tápláló élelmiszer, ugyanezek a tulajdonságok az abból készült italnál még nem ismertek.
„Az articsóka nem minden tulajdonsága vetíthető ki az articsóka vízre, mivel nem minden tápanyag vízben oldódik”
– magyarázza.
Az articsókavíznek valóban van potenciális hatása a puffadás ellen.
A zöldségből származó cynarin-kivonat segít a puffadáson, mivel serkenti az epetermelést, ami segít a bélrendszerednek megemészteni a zsírokat, és felszívja a vitaminokat más élelmiszerekből. Az articsókában található antioxidánsok közül kettőt (cinarin és szilimarin) összefüggésbe hoztak a jobb májműködéssel, különösen a máj méregtelenítő tulajdonságainak javításával; e méreganyagok eltávolítása szintén segíthet a puffadás enyhítésében.
Bár az articsókavíz segíthet a puffadáson, egyeseknél épp az ellenkezőjét, puffadást vagy emésztőrendszeri panaszokat is okozhat. Aki olyan zöldségektől, mint a brokkoli, a káposzta, a karfiol vagy a kelbimbó, gázokat vagy puffadást érez, annak valószínűleg érdemes kerülnie az articsókát, mivel hasonló tüneteket okozhat. Továbbá, ha székrekedés vagy rosthiányos táplálkozás jellemző ránk, Darlington azt javasolja, hogy kerüljük az articsókavizet, és inkább együnk valódi articsókát, mivel a víz fogyasztásával nem jutunk rosthoz.
(Byrdie)
Nyitókép: Shutterstock

