radioaktív élelmiszer

​Tudtad? 3 radioaktív élelmiszer, ami nálad is megfordulhatott már

Nem is gondolnánk, hogy léteznek radioaktív sugárzású élelmiszereink. Pedig de! Megijedni azonban nem kell.

A Vince gyűjtött össze a toptenz.net listájából három olyan élelmiszert, amiben fellelhető valamennyi radioaktív sugárzás Fontos azonban tudni, hogy nem kell túlaggódni a dolgot, ezek egészségügyi határon belül vannak.

Paradió

Shutterstock

A Dél-Amerikában, első sorban az Amazonas esőerdejében található paradió rendben tartja a vércukrot ráadásul csökkenti a diabétesz kialakulásának esélyét.

Emellett meglehetősen magas radioaktivitással rendelkezik, amit a magban található rádium okoz. A pekándió 1000-szer „sugárzóbb” mint bármely másik élelmiszer, amivel életünk során találkozhatunk, de 1-2 tucat szemig nem kell aggódni.

Banán

ban\u00e1n

Unsplash/Fabrizio Frigeni

Káliumot leginkább banánnal és krumplival lehet bevinni a szervezetbe, ám a kálium a felelős a banán minimális radioaktivitásáért is.

A Vince cikkéből kiderül: amikor elfogyasztunk egy érett banánt, a benne található kálium-40 izotóp által alig kevesebb radioaktív sugárzást „nyelünk el”, mint amekkora dózis az atomerőművek környékén ér minket.

Aggódni nem kell: nagyjából ezer darabot kellene megenni egyszerre, hogy elérjük egy röntgenvizsgálat szintjét.

Vaddisznóhús

vaddiszn\u00f3

Shutterstock

Közép-Európában még mindig érezni az Ukrajna területén található Csernobili atomerőmű 1986-as katasztrófájának utóhatásait. Az akkor levegőbe kerülő radioaktív Cézium-137 gyakorlatilag szétszóródott a térség erdőiben. Jó gyűjtője az elemnek a földben növő szarvasgomba, ami viszont a vaddisznók számára fontos táplálék – félni azonban itt sem érdemes.

A lista inkább csak érdekesség volt, természetesen továbbra is fogyaszthatunk banánt, diót vagy vaddisznóhúst.