Szérumot az ujjára csepegtető nő

Tápláló és népszerű technika a ragyogó bőr számára

A figyelemfelkeltő technika enyhíti a retinol mellékhatásait, miközben annak előnyeit is biztosítja.


A retinol egy A-vitamin-származék, amelyet általában bőrápolási termékekben használnak a bőröregedés jeleinek kezelésére, a vonalak és ráncok kisimítására, az elszíneződések világosítására, az arcszín ragyogásának fokozására, a bőr textúrájának és pórusainak javítására, valamint a pattanások kezelésére.

A retinol idővel fokozza a vérkeringést és a rugalmasságot a bőrsejtek cseréjének és megújulásának ösztönzésével. Amellett, hogy véd a kollagén lebomlása ellen, a kollagén- és hialuronsavtermelést is serkenti.

Retinol szendvics

A technika során két hidratáló krém közé egy réteg retinolt viszünk fel – mint egy szendvicset – egyfajta pufferelési módszerként, az irritációt minimalizálása érdekében.

A retinolos szendvics létrehozásához először egy réteg hidratáló krémet kenjünk az arcunkra, majd egy borsónyi mennyiséget a retinolból, végül egy második réteg hidratáló krémet a tetejére, ami segít lassítani a felszívódást és csökkenteni a termék okozta irritációt. Ez különösen előnyös az érzékeny bőrűek vagy azok számára, akik nehezen tolerálják a retinol vagy retinoid termékeket.

Előnyei

Mivel a bőrrel való érintkezése minimalizálódik ennél a módszernél, ez hatékonyan csökkenti a retinol használatával járó irritációt. A technika emellett segíti a bőr hidratálását, szabályozza a retinol felszívódását, és lehetővé teszi a koncentrációjának és a használat gyakoriságának testre szabását.

A módszer beépítése a bőrápolási rutinunkba egyszerű, de a megszokotthoz képest visszásnak tűnhet.

  1. Tisztítsuk meg a bőrt
  2. Vigyünk fel hidratáló krémet
  3. Vigyük fel a retinolt
  4. Vigyünk fel egy második réteg hidratáló krémet a tetejére

A retinolt az esti rutinban érdemes alkalmaznunk, hogy enyhítsük a napfényre való érzékenységet, napközben pedig mindenképpen viseljünk fényvédő krémet.

Fontos még, hogy lassan és fokozatosan építsük be a retinolt a rutinunkba, először heti egy-két alkalommal használjuk, hogy a bőrünk hozzászokjon. Mindig figyeljük bőrünk reakcióját, és az optimális eredmény érdekében ennek megfelelően állítsa be a kezelését.

A retinol szendvics az érzékeny, száraz bőrűeknek, vagy azoknak ajánlott, akik még nem használnak retinoidokat, mivel ez a technika kíméletesebb megközelítést biztosít.

Hátrányai

Egyesek irritációt, bőrpírt vagy szárazságot tapasztalhatnak a retinolos szendvics módszer használata során. Ez különösen azoknál jelentkezhet, akiknek nagyon érzékeny a bőre vagy hajlamosak a bőrápolási termékekre adott mellékhatásokra.

A szendvicses módszerrel kapcsolatban a hatékonyság is kérdéses lehet a retinol lehetséges előnyeinek és teljes hatásának korlátozása miatt. Alternatív módszerként kipróbálhatjuk a retinol staging nevű módszert, amelyet a lehetséges mellékhatások csökkentésére használnak, miközben maximalizálják a retinoidok előnyeit.

Ebben a módszerben két szakaszra bontjuk a rutint: kora este tisztítsuk meg és hidratáljuk a bőrünket, és várjunk néhány órát a lefekvésig a retinol önálló alkalmazásával. A bőrnek így ideje van felkészülni a retinol befogadására, ha már jól hidratált. A retinol szendviccsel ellentétben ez a technika nem csökkenti a retinol hatékonyságát, mivel a hidratáló krém már felszívódott, és a bőr nedvességbarrierje optimalizálódott.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock