Testápolót magára kenő nő

Így alakíts ki tökéletes testápolási rutint a ragyogó bőrért

A bőrápolás nyaktól lefelé is fontos.

Sokan hajlamosak vagyunk az arcunkra koncentrálni, ha bőrápolásról van szó. Ez azonban az utóbbi években megváltozni látszik, és egyre többen érdeklődnek a nyak alatti bőr ápolása iránt is. Sőt, a feltörekvő trendeket megosztó Pinterest Predicts nevű cég előrejelző jelentése szerint a testápoló rutin kifejezés használata tavaly óta 1025 százalékkal nőtt, ami a testápolási termékek számának növekedésében is megmutatkozik.

Mutatjuk, hogyan érdemes kialakítani a testápolási rutint, ha te is belevágnál.

A bőr a legnagyobb szerv, amely védőréteggel védi szervezetünket a káros mikroorganizmusoktól és a környezeti stresszhatásoktól. A jó testápolási rutin segít megőrizni ennek egészségét és erejét.

A bőrápolásban a következetes rutin segíthet a meglévő problémák (pl. a testen megjelenő pattanások) kezelésében, és megelőzheti a jövőbeli problémák kialakulását.

A rendszeres testápolási rutin néhány további előnye:

  • Pattanások megelőzése: Ha hajlamosak vagyunk a bőrkiütésekre, a benzoil-peroxidot vagy szalicilsavat tartalmazó tisztítószerrel való mosakodás segíthet tisztán tartani a bőrt
  • A bőr simán és puhán tartása: Bőrünknek mindenhol és gyakran szüksége van nedvességre. Bizonyos nyak alatti területek, például a könyök, a térd és a talp, amelyeknek több kiegészítő nedvességre van szükségük (krémek vagy olajok segítségével), mivel ezeken a területeken kevesebb faggyúmirigy található.
  • Napvédelem biztosítása: Bőrünknek mindenhol napvédelemre van szüksége, ahol UV-sugaraknak van kitéve, hogy megelőzzük a bőrrákot és az öregedés korai jeleit. Használjunk széles spektrumú, legalább 30-as fényvédelmet naponta.

1. Tisztítás

Az ideális bőrápolási rutin egyszerű és minimális. Zuhanyzáskor koncentráljunk a bőrredők tisztítására (hónalj, az ágyék, a fenék, a könyök, a térd mögött, a mellek alatt), és langyos vizet használjunk a forró helyett, mert utóbbi megfoszthatja a bőrt a természetes olajoktól.

Az, hogy milyen gyakran tisztítjuk a testünket, az életmódtól, az aktivitási szinttől és a bőrünk hajlamától is függ. Örök kérdés, milyen gyakran érdemes fürdeni/zuhanyozni, de a szakértők egyetértenek abban, hogy a gyakori, napi többszöri zuhanyzás káros lehet, mivel a túltisztítással megfosztjuk a bőrünket a természetes olajaitól, ami szárazságot, irritációt és esetleg pattanásokat okoz.

A bőrtípusnak megfelelően válasszunk tisztítószert, ez általánosságban gyengéd felületaktív anyagokat és hidratáló összetevőket, például glicerint és niacinamidokat tartalmazó termék legyen. Ha pedig hajlamosak vagyunk a testszagra, érdemes a hónalj rendszeres tisztítására benzoil-peroxidos lemosót használlni.

2. Hámlasztás

Legfeljebb heti két alkalommal hámlasszunk, glikolsav- vagy szalicilsav-alapú termékkel, hogy segítsen eltávolítani az elhalt hámsejteket, kiegyenlítse a bőrtónust, csökkentse a kiütéseket és kisimítsa a bőr textúráját.

Általánosságban a kémiai hámlasztók kedvezőek, mivel sejtszinten hatnak a bőrsejtek megújítására, miközben kiegyenlítik a bőrtónust és a textúrát, és általában kíméletesebbek is a bőrhöz. Ennek ellenére a fizikai hámlasztóknak (pl. törölköző, kesztyű vagy habkő a lábakhoz) van értelme, bőrtípustól és igényektől függően.

3. Hidratálás

Minden mosakodás után hidratáljuk a bőrünket. Ideális esetben közvetlenül zuhanyzás után, a kilépést követő három percen belül érdemes ezt megtenni, ez segít megkötni a nedvességet, mielőtt az teljesen elpárologna a bőrünkről.

Érdemes olyan növényi alapú összetevőket keresni, amelyek segítenek fenntartani a bőr barrierjét, mint a kókuszolaj, a jojobaolaj, a sheavaj, a szkvalán és a ceramidok.

4. Védelem

Évszaktól és hőmérséklettől függetlenül, mindig használjunk legalább 30-as faktorú fényvédő krémet minden olyan testrészünkön, amely ki van téve a napfénynek. Az UV-expozíció a bőrrák és a korai öregedés jelei, köztük a napfoltok és a ráncok vezető oka.

(PureWow)

Nyitókép: Shutterstock