Szérumok rózsaszín háttér előtt

Ez a legjobb szérum arcra, a bőrtípusodnak megfelelően

A tudatos bőrápolók egyre bővülő világának köszönhetően már rengeteget hallhattunk arról, hogy hogyan is épül fel egy jó alap bőrápolási rutin. De mi van az alapon túl? A szérumok végtelen tárházában hamar elveszhetünk, ha nem tudjuk, melyik a számunkra szükséges. Ehhez nyújt segítséget cikkünk.


Egy jó reggeli alaprutin így épül fel: arctisztítás, hidratálás, majd fényvédelem. Az esti hasonlóképp nem túl bonyolult: dupla tisztítás egy olajos és egy vízbázisú arclemosóval, majd hidratálás.

De mi a helyzet a szérumokkal? Hogyan, mikor és melyik szérumot építsük be rutinjainkba? Egyáltalán miért van szükségünk szérumokra?

A válasz nagyon egyszerű: nem mindenki számára van szükség a szérumok használatára. A szérumok alapvetően problémákat oldanak meg. Azonban, ha nekünk nincs semmilyen problémánk a bőrünkkel, akkor az alaprutin is tökéletesen elég lehet.

Ha azonban szeretnénk a bőrünket és a rutinunkat is felturbózni, akkor érdemes többet megtudnunk a szérumok világáról.

Egyes szérumok például a hidratálást segítik elő, ilyen a hialuronsav, a peptidek és a ceramidok. Tehát ha kiszáradásra hajlamos a bőröd, akkor érdemes az ilyen hatóanyagú szérumokat, krémeket keresned.

Mások konkrét bőrproblémákra összpontosítanak: mint például a szalicilsav, ami a pattanásokkal veszi fel a harcot, a niacinamid, ami a bőr tónusát egységesíti, és a C-vitamin, ami a foltokat halványítja arcunkon.

Mire figyeljünk egy szérum kiválasztásakor?

Attól függ. Vannak ugyanis olyan szérumok, melyekkel semmiképp sem ártunk bőrünknek, bármilyen bőrtípusba is tartozunk. A hialuronsav például hidratálja a bőrt, a niacinamid segíti javítani a tónust, a textúrát és a nedvességet, az antioxidánsok pedig segítenek megvédeni a bőrt a szabad gyökök okozta károsodástól. Más szérumok azonban sokkal inkább a kezelésre összpontosítanak, és konkrét bőrtípusokra tervezték őket.

Aki a bőr öregedésére keresi a megoldást, annak retinolt tartalmazó szérumot, aki hámlasztással szeretné kezelni a nap okozta károsodásokat, annak tejsavat tartalmazó szérumot, aki a sötét foltokat szeretné eltüntetni, annak niacinamidot, antioxidánsokat, kojinsavat, édesgyökér kivonatot vagy tranexaminsavat tartalmazó szérumot érdemes választania.

Mennyi szérumot érdemes használni?

Nincs kőbe vésve, hogy mi az a szérum mennyiség, ami tökéletesen működik az arcunkon. Mindenki a saját magának legtökéletesebben működő rutin szerint szabja meg, hogy hány szérumot használ. Azonban azt fontos szem előtt tartani, hogy a kevesebb néha több.

A lényeg, hogy egymással jól működő szérumokat használjunk egy adott rutinba. Azok a szérumok, amik esetlegesen ütik egymást, azok kerüljenek külön, a reggeli és az esti rutinba, egymástól elválasztva.

Kiktől tájékozódjunk?

Szerencsére hazánkban is már számos olyan tudatos bőrápoló van jelen a közösségi médiában, akiktől nap, mint nap tanulhatunk valami újat a bőrápolás csínjáról-bínjáról. Ilyen például az Elyn's Lab megálmodója, Kárpáti-Varga Evelyn, aki Instagram és TikTok oldalán is számos hasznos tanáccsal látja el követőit.

Ezentúl még Takács Petrától érdemes tájékozódni, aki szintén a tudatos bőrápolás egyik nagykövete hazánkban.

Nyitókép: Shutterstock