Arcát vízzel mosó nő

Szénsavas vizes arcmosásra esküsznek a beauty szakértők

Amikor már azt hisszük, mindent felkutattunk, amit tudnunk kell a legjobb arclemosási rutin elsajátításáról a legtökéletesebb bőr eléréséhez, kiderül, hogy mindig van még mit tanulni. Függetlenül attól, hogy a 10 lépéses koreai bőrápolási rutin vagy a minimalizmus elkötelezett hívei vagyunk, a legújabb szépségtrend szerint a szénsavas víz a csodaszer.

Egyesek számára furcsán hangozhat, hogy kinyit egy szénsavas vizet, és ahelyett, hogy meginná, az egészet az arcára locsolja. Pedig sokan esküsznek erre az olcsó bőrápolási megoldásra, ami megváltoztathatja bőrünk életét. Íme a lista, miért lehet a szénsavas víz az a titkos fegyver, amire a bőrápolási rutinunkban feltétlenül szükség van.

A szénsavas arclemosás eredete

A pezsgőfürdő vagy szénsavas arctisztítás néven emlegetett tisztítási módszer Japánból származik, de népszerűsége Koreában érte el a csúcspontját. Alicia Yoon, a Peach and Lily nevű tiszta szépségápolási márka alapítója és vezérigazgatója szerint az ásványvíz használata az arcon alapként, valamint egyszerű kezelésként is népszerű Koreában, sokféle módon.

„Látom, hogy a nők DIY arcpermeteket készítenek ásványvízzel, sőt, még a fürdővízbe is keverik. Láttam, hogy egyesek az egész fejüket belemártják, hogy javítsák a fejbőr egészségét [és] most már olyan keverékeket is készítenek a márkák, amelyek szénsavval keverve tartalmaznak bőrre jótékony hatású összetevőket”

Hozzáteszi, hogy a szénsavas víz használata, szemben a sima ásványvízzel, rendkívül előnyös kezelés, mert bizonyítottan több anyagot kínál.

Normál víz vs. szénsavas víz

Természetesen rengeteg módja van az arcmosásnak: használhatunk rendes csapvizet, szűrt vizet vagy akár micellás vizet is. Mégis, a szénsavas víznek most nagy divatja van. A dolog különlegessége, hogy bár a hagyományos víz mindig is elvégezte a feladatát, hogy leöblítse az arcot a tisztítószer felvitele után, egyszerűen nem képes olyan mély tisztításra, mint a szénsavas víz.

„Azt szeretem benne, hogy mélyebb tisztítást biztosít, mert [a szénsavas víz] csapdába ejti a pórusok mélyén lévő olajat és szennyeződéseket. A dinitrogén-oxid növeli a véráramlást és a tápanyagszállítást, így segíthet a pattanásos és pattanásos hegekkel küzdőknek”

– mondja Dendy Engleman New York-i bőrgyógyász, kozmetológus.

Dr. Kavita Mariwalla, a Mariwalla Dermatology munkatársa azt mondja, hogy mivel a csapvíz pH-ja 7-es, ezért előfordulhat, hogy az arc leöblítése után azonnal száraz érzést tapasztalunk, és esetleg más bőrirritációt is emiatt (ugyanakkor azt is megemlíti, hogy ez azt is jelentheti, hogy a tisztítónk túl kemény, vagy a kettő kombinációja is lehet).

Mivel a csapvíz nem tartalmaz ásványi anyagokat, és nincs benne szénsav, ezért csupán a tisztító leöblítésének alapvető előnyét nyújtja, míg a szénsavas víz alkalmazása az arcon számos előnnyel jár.

A szénsavas vizes arctisztítás előnyei 

A hagyományos vizet mindig is gyakrabban használták, főként azért, mert könnyen hozzáférhető és kényelmes. Érthető, hogy a csapvíz egyesek számára bevált, azonban a japán és koreai bőrrajongók egy kicsit tovább mennek a bőrük tisztítása érdekében. A szénsavas víz a kedvenc italuk arclemosáskor, és úgy tűnik, az előnyök meg is érik.

Bár a szénsav tartalom megszokása időbe telhet (különösen a bőr érzékenységi szintjétől függően), valójában nem változtatja meg a bőr pH-értékét, és tiszta pórusokat, egészséges ragyogást és rugalmas bőrt eredményezhet. A szénsavas víz pH-ja 5,5, ami véletlenül megegyezik a bőr természetes pH-jával.

Engelman elmondása szerint a szénsavas vízzel történő arcmosás hozzájárul ahhoz, hogy arcbőrünk összességében tiszta legyen, ami azt bizonyítja, hogy ez az arcmosási módszer csodákra képes a bőrrel.

Yoon szerint azért működik olyan jól a szénsavas víz, mert az alacsonyabb pH-értéke mellett segít kimosni a pórusokat anélkül, hogy túl durva lenne. Emellett javíthatja a bőrápolásunk többi termékének hatékonyságát is.

Több módon is jól működik ez az arclemosási módszer. A pezsgő víz buborékai oxigént juttatnak a bőrgátba, ami segít csökkenteni a puffadást, és értágítóként is működik, ami javítja a bőr vérellátását, az pedig egészségesebb és ragyogóbb arcszínt eredményez.

„Szobahőmérsékleten a szénsavas víz értágítóvá válik [míg a csapvizet melegíteni kell ahhoz, hogy ugyanezt a hatást kifejtse]... ez viszont javítja a tápanyagellátást, például az oxigén bejutását a dermiszbe [bőrbe]; és minél jobb a keringésed, annál jobban működik a szervezeted, és annál egészségesebbnek tűnik a bőröd”

– mondja Engleman.

A szénsavas víz alkalmazása a bőr kezelésében

Természetesen, bármikor elmehetünk a legközelebbi boltba, és felpakolhatunk a kedvenc szénsavas vizünkből, ha azonban komolyan el akarjuk kötelezni magunkat a szénsavas víz használata mellett, akkor a legjobb, ha beruházunk egy szódagépbe.

Választhatunk: befröcsköljük az arcunkat, vagy 10 másodpercre belemártjuk az arcunk egy tál szénsavas vízbe. Ezután egyszerűen masszírozzuk be az arctisztítót a bőrünkbe, majd folytassuk a lemosással – ehhez is szénsavas vizet alkalmazva.

Végül törülközővel töröljük át az arcunkat, és vigyünk fel rá hidratáló krémet. Ha a pezsgés egy kicsit sok, keverjünk egyenlő arányban szikvizet és ásványvizet, hogy visszavegyük a pezsgést a gyengédebb öblítés érdekében.

A szénsavas vizet sem kell a mindennapi rutinban használnunk, elég hetente néhány alkalommal használni.

(Glam)

Nyitókép: Shutterstock