egy nevető nő arckrémet ken az arcára

Hogyan végezd, és mire jó? − minden, amit a „ciklusos bőrápolásról" tudni kell

Végre találtunk egy bőrápolási trendet, amelyet a bőrgyógyászok is jóváhagytak.

A „ciklusos bőrápolás" (skin cycling) azt jelenti, hogy különböző bőrápolási termékeket használsz különböző napokon, így az optimális eredmény elérése érdekében az arcbőrödnek mindig szünetet adsz bizonyos hatóanyagoktól – fejti ki a Good Housekeeping.

Ez lényegében egy »a kevesebb több« típusú bőrápolási gyakorlat. A mértékletességet helyezi előtérbe, és anélkül érhetsz el vele eredményeket, hogy a bőrgát veszélybe kerülne

− mondja Dr. Tiffany J. Libby, a Rhode Island-i Providence-ben működő bőrgyógyász.

A ciklikus bőrápolás növeli a bőr tolerálhatóságát az aktív hatóanyagokkal szemben. Másik szépsége, hogy bár a rituálénak van egy sablonja, nincsenek kőbe vésett szabályai. Úgy módosíthatod, ahogy a bőrödnek megfelelő.

Mi az a ciklikus bőrápolás?

A folyamat során az erős aktív bőrápolási összetevőket, például a hámlasztókat és retinoidokat felváltva alkalmazzuk, hogy minimalizálják az irritáció esélyét. Egyébként ez egy már bevált, bőrgyógyászok által jóváhagyott módszer, csak új nevet kapott.

​Tényleg működik, és milyen eredményei vannak?

egy arc\u00e1t \u00e1pol\u00f3 n\u0151 n\u00e9zi mag\u00e1t a t\u00fck\u00f6rben, fej\u00e9n turb\u00e1n

Fotó: Shutterstock

Legnagyobb előnye, hogy megakadályozza a hatóanyagok túlzott használatát, ami végül több kárt okoz, mint hasznot. Bár minden bőrtípus esetében hatékony, az érzékeny bőrűek számára kifejezetten az, mivel megkönnyíti a hámlasztó összetevők és a retinoidok használatát.

​Hány napig tart a bőrciklus?

Általában négy napon át tart, de ahogy fentebb említettük: nincsenek merev szabályok. Bármikor hozzáadhatsz egy plusz napot a regenerálódásra, ha úgy gondolod, hogy a bőrödnek szüksége van rá.

​Melyek a ciklikus bőrápolás rutin lépései?

Első éjszaka: hámlasztás

Ez a lépés az elhalt hámsejtek lehámlásáról szól, amivel egtisztítod a bőrt. Az alfa-, béta- vagy polihidroxi-savak jobbak a bőrradírokkal szemben, amelyek csiszoló hatással bírnak.

Második éjszaka: retinolos kezelés

Az A-vitamin-származék bizonyítottan csökkenti a ráncokat és a sötét foltokat. Kezdj hidratáló krémmel, majd következzen a retinolos kezelés, és fejezd be egy újabb réteg hidratáló krémmel.

Harmadik és negyedik éjszaka: helyreállító bőrápolás

Itt a bőr nedvességgátjának megerősítésére összpontosíts tápláló szérumokkal és hidratáló krémekkel, mint a ceramidok és az olyan humektánsok, mint a glicerin és a hialuronsav.

Nyitókép: Shutterstock