Kavitációs bőrfiatalító kezelést végző kozmetikusi kéz

A folyékony oxigén lehet a bőrápolás új csodafegyvere

Elismert bőrgyógyító egység, amely képes orvosolni az enyhe és közepesen súlyos pattanásokat, hidratálja a bőrt és javítja annak rugalmasságát.


A mindennapi életben az oxigént közvetlenül a levegőből vagy a tüdőnkből a vérünkön keresztül fogyasztjuk, de az a mennyiség, amely ténylegesen átáramlik a szervezetünkön, minimális. Ezért a bőrápolással foglalkozó kutatók és fejlesztők évtizedeken át kutatták az oxigén koncentrálásának módjait, hogy a bőr jobban fel tudja venni és meg tudja tartani az oxigént.

„A folyékony oxigén képes az oxigént közvetlenül a bőrszövetbe diffundálni anélkül, hogy a környező véredényekre kellene hagyatkoznunk, hogy oxigént szállítsanak a kezelendő területre. Egészen a közelmúltig az oxigénes arckezelések során az oxigént nagynyomású gáz formájában juttatták a bőrbe, de vita folyt arról, hogy az oxigénből mennyi jut el ténylegesen a bőr rétegeibe, és milyen hatást fejt ki. Amellett, hogy a folyékony oxigén önmagában is létezik, sok folyékony terápia helyileg hidrogén-peroxiddal érkezik – ez oxidálószerként működik, ami azt jelenti, hogy a szövetekre alkalmazva oxigén szabadul fel”

– magyarázza Dr. Raj Arora, esztétikai orvos és a Foreo bőrápolási tanácsadója.

Ahogy öregszünk, a bőr oxigénszintje csökkenni kezd, így a sejtek megújulási folyamata lelassul, ami finom vonalakban és ráncokban mutatkozik meg. A LYMA márka kutatása szerint a bőrszövet 30 éves korára elveszíti oxigén-kapacitásának mintegy 30%-át, 40 éves korára pedig közel 60%-át.

Itt lép be a képbe a folyékony oxigén. Az oxigén elengedhetetlen a bőrsejtek egészségéhez és működéséhez, ezért is kapcsolódik olyan szorosan a sebgyógyuláshoz. Létfontosságú szerepet játszik a sejtek anyagcseréjében és energiatermelésében, valamint antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, így elősegítheti a bőr gyógyulását és megfiatalodását. További előnyei közé tartozik a jobb hidratáltság, a kisebb érzékenység, a fokozott kollagéntermelés, valamint a bőr textúrájának és tónusának általános javulása, ami nagyobb ragyogást jelent.

A folyékony oxigén pattanásos, rosacea, érzékeny vagy érett bőr és már meglévő bőrbetegségek esetén is használható.

„A folyékony oxigén antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai jótékony hatással lehetnek az érzékeny, vörös és aknés bőrre. A megfelelő hatékony formátumban a bőr barrier funkcióját is helyreállítja”

– mondja Arora.

Ez jobb hidratáltságot, nagyobb rugalmasságot jelent, és ennek eredményeképpen a finom vonalak megjelenésének csökkenését idézheti elő.

Vizsgálatok kimutatták, hogy a folyékony oxigén segíthet az enyhe vagy közepesen súlyos pattanások kezelésében és a bőr tisztábbá tételében is.

Arora elmagyarázza, hogy a pattanásokat okozó baktérium, a p.acnes egy anaerob baktérium, vagyis szereti, ha oxigén veszi körül. A helyileg alkalmazható folyékony oxigén ezért antibakteriális hatású lehet, és lényegében segíthet elpusztítani az aknét okozó baktériumokat.

Mivel viszonylag új jelenség, a folyékony oxigén esetében még született egyöntetű vélemény arról, hogy valóban hatásos. Bár az oxigén támogatja, ápolja és segíti a tápanyagok bőrbe juttatását, tudományos tanulmányok még mindig nem állnak rendelkezésre.

Több szilárd bizonyítékra van szükség a pontos előnyök és a mechanizmusok alaposabb megértéséhez, mivel a pozitív visszajelzések nagy része a márkák által látott eredményekből és a saját készítményeikről kapott pozitív visszajelzésekből származik”

– véli Arora.

Bár egyesek pozitív eredményeket tapasztalhatnak az oxigénnel feltöltött bőrápolással, a hatékonyságukat alátámasztó tudományos bizonyítékok korlátozottak. Az általános hatékonyság egyénenként is változó, és más tényezőktől is függ, például a használt termékek konkrét összetételétől és attól, hogy milyen egyéb összetevőket tartalmaznak. Mint minden újdonságnak a piacon, ennek is több adatra van szüksége ahhoz, hogy meggyőzze a profikat.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock