Vérvizsgálathoz használható fiolák

Egy vizsgálattal könnyen felismerhetők a rák korai jelei​

A daganatos megbetegedések kezelésénél létfontosságú, hogy a problémát mihamarabb észrevegyék. Ehhez az orvosoknak többféle vizsgálatot kell elvégezniük. Létezik viszont egy egyszerű módszer, mellyel észlelni lehet a rák számos típusának a korai jeleit. Alábbi cikkünkben erről a tesztről beszélünk.


Az MCED-tesztek a szervezet sejtjei által kibocsájtott DNS-részecskékre összpontosítanak. Tudni illik, minden sejt bocsájt ki ilyeneket, így a rákosok is. A vérben keringő tumor-DNS jelenléte megmutathatja, hogy van-e rákos megbetegedés a testben, és ha igen, akkor melyik területen. Ez a módszer már régóta jelen van az orvostudományban. Első sorban arra használják, hogy a kezelési módokat könnyebben meghatározzák vele.

Jelenleg előrehaladott rákos betegeknél alkalmazzák az ilyen teszteket, viszont a korai stádiumban járó betegek esetében a kezelések korai kezdetéhez és hatékonyabb gyógyításához vezethetnek.

Bár az elmélet valóban helytálló, a tényleges felhasználás ennél sokkal komplikáltabb. Mivel minden sejt bocsájt ki DNS-t, így a tumoros részecskék könnyen elveszhetnek a tömegben. Emellett sajnos a vérsejtek is abnormális DNS-t bocsájtanak ki az öregedés miatt. Ezek könnyen összetéveszthetők a rákos sejtekkel, így korábbi fejlesztési kísérleteknél sok falspozitív teszt született.

Újabban szerencsére ezt a hibát kiküszöbölték, mégpedig azzal, hogy a DNS-be ágyazott molekuláris vonalkódra figyeltek, mellyel kideríthető, hogy az adott sejt melyik szervből származik.

Az MCED-tesztekkel kapcsolatban több kutatás is zajlik jelenleg, a biztosítások viszont még nem fedezik ezt az eljárást. A felhasználási módok kiderítése érdekében még sok vizsgálatot kell végezni. Például csak most kezdtek el azon gondolkodni, hogy kiknél és milyen életkorban lenne tanácsos elvégezni a tesztet.

Emellett a túldiagnosztizálás veszélye is fennáll, illetve aggodalomra adhat okot, hogy a pozitív eredményeket bizonyító további tesztek magas költségekkel társulhatnak.

Egy kis videós ismertető a rákot megjósló vértesztről: 

Arról nem is beszélve, hogy a pozitív eredményt kapott emberek betegségét más vizsgálatok megcáfolhatják, a kezdeti hibás eredmény viszont egy egész életen át tartó aggodalmat adhat.

Mind ezek ellenére eddigi tanulmányok a témakörön belül pozitív eredményekkel társultak. Például egy 2020-ban elvégzett tanulmányban a 10 ezer részvevőből 134 pozitív MCED-tesztet kapott alany került ki, akik közül később 26-nál igazolták az eredményeket. Bár még sok kutatómunka és fejlesztés szükséges, az ilyen tesztek a jövőben életmentő megelőző eljárásként vonulhatnak be az orvostudományba.