Az első számú red flag, amit tilos ignorálni a kapcsolatban

Az első számú red flag, amit tilos ignorálni a kapcsolatban

Az exek a legtöbb esetben jó okkal exek, így ha olyan emberrel randizunk, aki nem szuperlatívuszokban beszél volt párjáról, az nem meglepő és nem válik tőle automatikusan szörnyeteggé. Van azonban egy red flag, azaz egy erős figyelmeztető jel, ami rosszat sejtet a másik félről.


A mérsékelt harag egy szakítás után – főleg egy rossz szakítás után – teljesen normális, azonban ha valaki a korábbi partnereiről csak rosszat tud mondani és rémálomként írja le őket, az egy komoly figyelmeztető jel lehet a kapcsolatban, amitől érdemes óvakodni!

„Képesnek kell lennünk arra, hogy elismerjünk néhány leckét, amit korábbi románcainkból tanultunk”

– mondja Gina Senarighi, PhD, párkapcsolati tanácsadó és a Love More Fight Less, A Communication Workbook for Every Couple című könyv szerzője.

Például lehet, hogy az exed borzalmasan kommunikált - de lehet, hogy te is lehettél volna jobb hallgatóság. Vagy a dolgok azért értek véget, mert sok időt szentelt a munkájának, és elkésett a randevúkról, de lehet, hogy te sem voltál mindig megértő a sűrű időbeosztásával kapcsolatban.

Vannak azonban olyan emberek, akik úgy lépnek ki a kapcsolatukból, hogy úgy gondolják, semmi felelősségük nincs a tönkremenetelében és nem csináltak semmi rosszat. Esetleg még őrültnek is nevezik az exüket. Na erre érdemes nagyon odafigyelni, ez ugyanis egy súlyos RED FLAG!

Ez azért probléma, mert a múltbeli hibák felvállalása (és ideális esetben a belőlük való tanulás) fontos tulajdonság - kutatások szerint ez olyan erényekkel függ össze, mint az empátia, az önismeret és a megbocsátás, amelyek mind kulcsfontosságúak az egészséges kapcsolatok kialakításához - mondja Dr. Senarighi.

Dr. Senarighi szerint ezt érdemes megfigyelni új partnerünkön. A szemétkedő exek ugyanis sokat elárulnak a jellemükről. Gondolj csak bele! Ha lazán megbélyegzik azokat az embereket, akikkel egykor jártak és szerettek, és olyan erős szavakkal jellemzik őket mint az „őrült” vagy „elmebeteg”, mi akadályozza meg őket abban, hogy ugyanezzel a bántó kifejezéssel jellemezzenek majd egyszer téged is?

Természetesen vannak kivételek: lehet, hogy az exük tényleg egy bunkó volt, vagy valami szörnyűséget tett, ami indokolja a durva megjegyzéseket. Ettől függetlenül Dr. Senarighi szerint ahelyett, hogy egyszerűen csak bólogatnánk, érdemes megkérdezni, hogy miért festik le a volt partnerüket ilyen negatív színben. Az ugyanis, ahogyan erre a kérdésre reagálnak, értékes betekintést nyújthat abba, hogy mivel állunk szemben.

Nyitókép: Unsplash

(Glamour)