Tiltólistás ételek, ha refluxszal küzdesz

Tiltólistás ételek, ha refluxszal küzdesz

Napjainkban rengeteg ember életét nehezíti meg a reflux, azonban akadnak olyanok, akik figyelmen kívül hagyják a megfelelő táplálkozást ezzel rontva állapotukon. Pedig helyes étkezéssel rengeteg páciens szinte tünetmentessé válik.


A reflux kínzó tüneteit az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe és kimarja annak belső falát. Ekkor tapasztaljuk az úgynevezett gyomorégést. Sokaknak egyébként erős köhögéssel és rekedtséggel is jár a folyamat.

A megfelelő táplálkozás és diéta elengedhetetlen a javulás érdekében, de ahhoz meg kell figyelnünk mik azok az ételek/italok, amelyek erősítik a panaszokat. Emellett ajánlott a naponta kevés, de nagy mennyiségű kaja helyett többszöri kis mennyiségre váltani. A dohányosoknak még nehezebb a helyzete, ugyanis a cigaretta is sokat ronthat az állapoton, illetve a túlsúly is. Figyeljünk az idegeskedésre is, hiszen stresszesebb helyzetekben is súlyosodhatnak a tünetek

Kerüljük az erősen fűszerezett, csípős, zsíros ételeket, az alkohol, a koffein-tartalmú és szénsavas italokat, paradicsom alapú ételeket, paprikát és a csokoládét. Ne kerüljön továbbá a tányérunkra magas savtartalmú zöldség és gyümölcs se (savanyú káposzta, narancs, mandarin, málna). A túl szoros ruházat is befolyásolhatja az állapotunkat.

Valamint egy kiadós ebéd utáni szundi is kecsegtető lehet, de étkezés után közvetlenül nem szabad teljesen vízszintesen lefeküdni, hiszen így még jobban visszacsoroghat a sav.

De akkor mit lehet? IDE kattintva, ebben a cikkben megtalálod!