Arcát krémező nő a tükör előtt

Valóban rosszat tesz, ha kihagyjuk ezt a reggeli arcápolási rutinból?

Még mindig örök kérdés, meg kell-e mosnunk reggel az arcunkat vagy sem.

Ha megkérdezzük bármelyik bőrgyógyászt, mit javasol a bőrápolási rutin első lépéseként, valószínűleg ugyanazt fogják válaszolni: a tisztítást. De vajon ez a reggeli és az éjszakai rutinra is egyaránt vonatkozik?

Dr. Angela Casey, ohiói székhelyű bőrgyógyász szerint az esti arcmosás megkerülhetetlen, mivel éjszaka a bőrünk a bőrsejtek ciklusának pihenési és javítási fázisán megy keresztül és ha nem távolítjuk el alaposan az akkor felgyülemlett szennyeződéseket, allergéneket és egyéb irritáló anyagokat az arcukról, azok megzavarhatják a bőr javítási ciklusát.

Dr. Helen He, New York-i bőrgyógyász azt mondja, sok minden függ a bőrtípustól. A zsíros vagy pattanásokra hajlamos bőrűek esetében tisztítószer beépítését ajánlja a reggeli rutinba.

„Azok a páciensek, akik hajlamosak izzadni és több olajat termelnek alvás közben az éjszaka folyamán, nagyobb valószínűséggel viszik át a párnahuzatukról a szennyeződéseket az arcukra, ezért előnyös lenne, ha reggel alaposan megtisztítanák az arcukat, hogy eltávolítsák ezeket az anyagokat, amelyek egyébként eltömíthetik a pórusokat és kiütéseket okozhatnak”

– tanácsolja He.

A száraz bőrűeknél azonban más a helyzet, He szerint a túlzott tisztítás megfoszthatja a külső bőrgátat alkotó lipidektől, így a bőr érzékenyebbé válik az irritációra, a hámlásra és az ekcémára.

A száraz bőrűek reggeli bőrápolási rutinjával kapcsolatban Dr. Elaine Kung, New York-i bőrgyógyász szerint azt tanácsolja, hogy éppen hogy csak egy kis víz érje az arcunkat vagy egy gyengéd micellás víz.

További tényezők

Az is számít, milyen éghajlaton élünk, és ha onnan elutazunk egy más klímájú helyre. Ilyenkor előfordulhat, hogy változtatnunk kell a bőrápolási rutinunkon. Ugyanígy, az időjárási viszonyoktól függ az is, hogy kihagyhatjuk-e a reggeli arcmosást.

A forró, párás éghajlaton élők számára előnyösebb lehet a reggeli arctisztítás, míg a száraz, hideg éghajlaton élők kihagyhatják azt. Emellett, a páratartalom szintje évszaktól függően változik. Míg télen a bőrnek jót tesz a reggeli tisztítás kihagyása, nyáron lehet, hogy be kell építenünk a rutinunkba.

Mindezek mellett az esti bőrápolási rutin is befolyásolhatja, hogy szükség van-e reggel az arcmosásra. Ha este csak könnyű termékeket alkalmazunk, a reggeli tisztítás nem feltétlenül szükséges, ha azonban az esti bőrápolási rutinunk aktív hatóanyagokat tartalmazó termékeket foglal magában, például retinolt, akkor a reggeli arcmosásnak magasabb prioritást kell élveznie.

Bár a bőrgyógyászok szerint a száraz bőrűek általában kihagyhatják az arclemosást, más a helyzet, ha egy bizonyos, sokak által kedvelt bőrápolási technikát alkalmaznak, az úgynevezett slugging. Ez azt jelenti, hogy a szokásos esti bőrápolási rutin és a lefekvés között vazelinnel vagy más kőolaj alapú termékkel kenjük be az arcunkat. Innen ered a név, amely arra utal, hogy utána nyálkás érzetű az arcunk, mintha egy csiga mászott volna át rajta, zsíros nyomot hagyva maga után.

A slugging a száraz bőrön csodákra képes, ha egy vékony réteg okkluzív terméket alkalmazunk, amely éjszakára magába zárja a nedvességet, de az olyan okkluszív szerek, mint a vazelin, azonban többet árthatnak, mint használnak, ha hosszú ideig a bőrön maradnak.

„Az okkluzív bőrápolási termékek nagyon hasznosak a száraz bőrűek számára, de egyensúlyt kell teremteni a barrier termékek alkalmazása és aközött, hogy a bőrünk lélegezni tudjon, és jobban felszívja az egyéb hidratáló összetevőket, amelyek erősítik a bőrgátat és a mikrobiomot”

– mondja Casey.

Reggel tehát, mindenképpen mossuk le őket az arcunkról.

Bár nem is gondolnánk rá, a hajápoló termékek éjszakai rutinba való beépítése is befolyásolhatja, hogy reggel meg kell-e mosni az arcot. A hajból és a hajápoló termékekből származó olajok és összetevők a párnára tapadhatnak, alvás közben érintkezve így a bőrrel. Ez egyeseknél irritációt és pattanásokat okozhat, így elengedhetetlen a reggeli arcmosás.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock