
4 vitamin, amit soha nem szabadna kávéval együtt fogyasztanod
Vas
A kávéval egy időben szedett vaskiegészítők felszívódása jelentősen csökkenhet. Egy 2022-es svájci tanulmány szerint a vashiányos nők esetében a vaskészítmény felszívódása 54%-kal alacsonyabb volt, ha kávéval, és nem vízzel vették be. A zavaró hatást a kávéban található polifenolok és tanninok – antioxidáns vegyületek – okozták. Jó hír viszont, hogy egy 2020-as kutatás szerint nem csökkent a vas felszívódása, ha a kávéfogyasztás legalább egy-két órával megelőzte az étkezést.
D-vitamin
Egy 2021-es kutatás szerint a koffein csökkentheti a D-vitamin felszívódását, mivel visszafoghatja a D-vitamin-receptorok működését. Ez hosszabb távon kedvezőtlen lehet a csontok egészsége szempontjából.
B-vitamin
A koffein vízhajtó hatása miatt a vízben oldódó vitaminok – így a B- és a C-vitamin – gyorsabban kiürülhetnek a szervezetből, még mielőtt teljes mértékben felszívódnának. Emellett a kávé polifenoljai is befolyásolhatják a B-vitaminok hasznosulását.
Kalcium
A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását, amely elengedhetetlen a csontépítéshez. A kávé közvetett módon csökkentheti a kalcium felszívódását, különösen akkor, ha a táplálékkiegészítőt közvetlenül a kávéval együtt vesszük be. Ez főleg azok számára lehet gond, akiknél már eleve alacsony a D-vitamin- vagy kalciumszint, illetve fokozott a csontritkulás kockázata.
Ha lehetséges, akkor először reggelizzünk, így nem éhgyomorra iszunk kávét. Ezután várjunk egy-két órát, mielőtt bevennénk a táplálékkiegészítőket. A kávébevitel napi két csészére való korlátozása szintén segíthet csökkenteni a tápanyagfelszívódási zavarokat
– mondja Shelley Balls, dietetikus és táplálkozási szakértő.

A kávéfogyasztás átütemezése mellett fogyasszunk több tápanyagban gazdag ételt. Biztosítsuk a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelt azáltal, hogy növeljük a kalciumhoz és vashoz hasonló tápanyagok bevitelét az étkezésekkor. A kalciumbevitelt elősegíthetjük a tej és tejtermékek, valamint növényi alapú tej és gyümölcslé fogyasztásával. A vas forrásai lehet a baromfihús, a hal és a tenger gyümölcsei, valamint növényi alapú élelmiszerek, mint a bab, lencse, diófélék és magvak.
Maradjunk hidratáltak: a kávé koffeint tartalmaz, ami vízhajtó hatása miatt hozzájárulhat a folyadék- és ásványianyag-veszteséghez, különösen a vízben oldódó vitaminok esetében.
Nem kell tehát a reggeli kávét kivenni a mindennapjainkból ahhoz, hogy vitaminokat is fogyasszunk. A lényeg az időzítésen van. Ha biztosra akarunk menni, fogyasszunk több tápanyagban gazdag élelmiszert, és ellenőriztessük vitamin- és ásványianyag-szintünket évente egyszer.
5 szokás, amit jobb ha elhagyunk a megfelelő kortizolritmus…