Ébredő nő az ágyban

Ez az első, amit ébredés után teszel, pedig nem szabadna

Nem, nem a kávéfogyasztásról van szó kivételesen.

Sokan vagyunk, akik ébredés után, még félálomban, gyorsan beágyaznak, hogy később már ne kelljen ezzel vesződni. Úgy tűnik azonban, hogy ez az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetünk felkelés után. Hogy miért? A poratkák miatt.

Az American Lung Association szerint a poratka az elhalt emberi bőrsejtekkel táplálkozó, nagyon apró, rovarszerű kártevő, amelyek a meleg, párás környezetben érzi jól magát. Bár túl kicsi ahhoz, hogy szabad szemmel látható legyen, nem parazita, amelyik harap, csíp vagy a testünkbe fúródik.

A porra vagy poratkára allergiás emberek a poratka ürülékéből, vizeletéből vagy bomló testéből származó, a porban lévő fehérjék belégzésére reagálnak. Az orrjáratok poratka okozta bármilyen duzzanata (gyulladása) porallergiának számít.

Mivel a poratka párás körülmények között fejlődik, a szakértők szerint fontos, hogy az ágyneműt hagyjuk kiszellőzni, mielőtt reggel beágyazunk.

Martin Seeley, a MattressNextDay matracgyártó cég vezérigazgatója elmondta, hogy a közhiedelemmel ellentétben a bevetetlen ágy kevésbé fogékony a poratkákra.

„Számos tanulmány azt mutatja, hogy a szellőzetlen ágynemű, amelyet az azonnali beágyazás okoz, olyan környezetet hozhat létre, amely a poratka és allergiát okozó fehérjéik magasabb koncentrációjához vezet, amint számos tanulmány is beszámolt erről. Ez azért van, mert a poratka hajlamos a meleg, sok nedvességet tartalmazó környezetben élni. Tehát, tekintettel arra, hogy egy átlagos ember éjszakánként 500 ml-t izzad, az ágyad környezete tökéletes táptalaj a poratka számára reggelre.”

Hozzátette, ezért fontos, hogy legalább félórát várjunk a felkelés után a beágyazással, hogy az jobban átszellőzzön. Ez segít a nedvesség eloszlatásában, és az ágy általános páratartalmának csökkentésében.

Seeley szerint a napfény nagyban segíthet megállítani a poratka felhalmozódását, így azt tanácsolja, hogy azért is hagyjuk az ágyneműt bevetetlenül, mert így természetes napfény értheti, amely fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik, és képes elpusztítani a baktériumokat és az atkákat, így csökkentve a potenciális egészségügyi kockázatokat.

Nyitókép: Shutterstock