Különböző kutyák a a Los Angeles-i Pink Wall (rózsaszín fal) előtt

Rejtélyes betegség terjed gyorsan a kutyák közt

Kutyák százai betegednek meg egy rejtélyes légúti fertőzésben az Egyesült Államokban, mely az állatorvosok számára is ismeretlen.

Augusztus közepe óta az Oregoni Mezőgazdasági Minisztérium (ODA) több mint 200 esetről kapott jelentést állatorvosoktól, amikor különös légúti betegséget diagnosztizáltak kutyáknál. Más államokban is beszámoltak hasonló esetekről, például Coloradóban, Illinois-ban, New Hampshire-ben és Nevadában.

A betegség látszólag a kennelköhögéshez (elsősorban kutyák közt terjedő, rendkívül fertőző betegség) hasonló tüneteket okoz, mint orrfolyás, láz, levertség, étvágytalanság vagy köhögés, de sokkal tovább, általában hat-nyolc hétig tart. Ritkán alakul át akut tüdőgyulladássá, de néhány szélsőséges esetben halálhoz vezetett.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az Egyesült Államokban országszerte bejelentett esetek ugyanattól a fertőző kórokozótól származnak-e, és hogy az vírus vagy baktérium. Az oregoni tisztviselők a kezeléssel kapcsolatban úgy gondolják, hogy az antibiotikumok nem tűnnek olyan hatásosnak, de lehetséges, hogy ha baktériumról van szó, akkor az úgy mutálódott, hogy ellenáll a szokásos antibiotikumoknak.

Andrea Cantu-Schomus, az ODA kommunikációs igazgatója az Amerikai Állatorvosi Szövetség (AVMA) elmondta, hogy az eddig bejelentett esetek járványtani adatai alapján úgy tűnik, hogy az esetek vírusos etiológiájúak, de a közös légúti diagnosztikai vizsgálatok nagyrészt negatívak voltak.

Az ODA a kutyatulajdonosokat inkább óvatosságra inti, mint aggodalomra, mivel a legtöbb egészséges, teljesen beoltott kutya enyhe tüneteket tapasztal, és jól gyógyul.

Emellett azt javasolja, hogy a fertőző betegség ellen úgy lehet a legjobban védekezni, ha a kutyatartók kerülik a kutyás összejöveteleket, például a kutyaparkokat, a csoportos kutyakiképzéseket vagy a kutyapanziókat. Ugyancsak tanácsos távol tartani a kutyát a kávézók, parkok, üzletek vagy éttermek közös víztálaitól.

David Needle, a New Hampshire-i Egyetem állatorvosi patológusa kollégáival körülbelül egy éve kutatja a furcsa légúti fertőzést, jelenleg azt, hogy az esetek ugyanattól a fertőző kórokozótól származnak-e. Ha igen, akkor valószínűleg már egy ideje jelen van a kórokozó, mondta el Needle a CNN-nek.

Szerinte a mostani járvány valószínűleg valamilyen genetikai mutációnak köszönhető, amely megnövelte a mikroba virulenciáját a kutyák körében.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Unsplash