Alattomos élelmiszerek, amelyek rejtett glutént tartalmaznak
A cöliákiában, gluténérzékenységben, gluténintoleranciában vagy irritábilis bél szindrómában szenvedők számára fontos, hogy pontosan tudják, mely élelmiszerek tartalmazhatnak akár csak kis mennyiségben is glutént, hogy elkerüljék a komoly kellemetlenségeket.
A National Celiac Association ügyvezető igazgatója, Kim Buckton szerint a gluténmentes étrendet követőknek már kifejezésük is van arra az esetre, mikor valaki véletlenül fogyaszt glutént egy élelmiszer által, amelyről nem is gondolnánk, hogy tartalmazhatja.
Ez azonban a gluténérzékenyek számára komoly következményekkel járhat. Fontos tehát tudnunk, mely élelmiszerek tartalmaznak rejtett módon glutént.
Hogyan vezethetnek félre minket a csomagolt élelmiszerek?
A helyzetet nehezíti, hogy a gluténtartalmú gabonaféléket néha nem egyszerű azonosítani. Például olvashatunk „maláta” kifejezést az összetevők listáján, de ez általában árpából készül, amely glutént tartalmaz.
Ha kerülni szeretnéd a glutént, akkor Vanessa Weisbrod, a Cöliákia Alapítvány oktatási vezetője szerint érdemes többet megtudni az árpáról.
„Nagyon fontos tudni, hogy a maláta, a malátaíz, a malátaszirup és az élesztőkivonat - hogy csak néhányat említsünk -, árpából készül”
– magyarázta a szakértő.
Ez is érdekelhet: Gluténmentesen étkezel? Nem biztos, hogy egészséges számodra
Íme néhány meglepő gluténforrás
„A rejtett glutén olyan glutént jelent, amelyet vagy nem említ a termék címkéje egyértelmű módon, vagy olyan termékekben van, amelyekről nem tudjuk nyilvánvalóan, hogy glutént tartalmaznak”
– olvasható a Gluténintolerancia Csoport szerint.
A szervezet közzétett egy listát 38 olyan gyakori élelmiszerről és italról, amelyek rejtett glutént tartalmaznak. Íme ezek közül néhány meglepő termék, amelyek esetében jobban tesszük, ha alaposan elolvassuk a termékcímkéket:
- salátaöntetek
- pácok és barbecue szószok
- taco fűszer
- ecet
- mustár
- sajt
- zacskós leves
- kolbász