Sajtok és szőlő

Alattomos élelmiszerek, amelyek rejtett glutént tartalmaznak

A cöliákiában, gluténérzékenységben, gluténintoleranciában vagy irritábilis bél szindrómában szenvedők számára fontos, hogy pontosan tudják, mely élelmiszerek tartalmazhatnak akár csak kis mennyiségben is glutént, hogy elkerüljék a komoly kellemetlenségeket.


A National Celiac Association ügyvezető igazgatója, Kim Buckton szerint a gluténmentes étrendet követőknek már kifejezésük is van arra az esetre, mikor valaki véletlenül fogyaszt glutént egy élelmiszer által, amelyről nem is gondolnánk, hogy tartalmazhatja.

Ez azonban a gluténérzékenyek számára komoly következményekkel járhat. Fontos tehát tudnunk, mely élelmiszerek tartalmaznak rejtett módon glutént.

Hogyan vezethetnek félre minket a csomagolt élelmiszerek?

A helyzetet nehezíti, hogy a gluténtartalmú gabonaféléket néha nem egyszerű azonosítani. Például olvashatunk „maláta” kifejezést az összetevők listáján, de ez általában árpából készül, amely glutént tartalmaz.

Ha kerülni szeretnéd a glutént, akkor Vanessa Weisbrod, a Cöliákia Alapítvány oktatási vezetője szerint érdemes többet megtudni az árpáról.

„Nagyon fontos tudni, hogy a maláta, a malátaíz, a malátaszirup és az élesztőkivonat - hogy csak néhányat említsünk -, árpából készül”

– magyarázta a szakértő.

Íme néhány meglepő gluténforrás

„A rejtett glutén olyan glutént jelent, amelyet vagy nem említ a termék címkéje egyértelmű módon, vagy olyan termékekben van, amelyekről nem tudjuk nyilvánvalóan, hogy glutént tartalmaznak”

– olvasható a Gluténintolerancia Csoport szerint.

A szervezet közzétett egy listát 38 olyan gyakori élelmiszerről és italról, amelyek rejtett glutént tartalmaznak. Íme ezek közül néhány meglepő termék, amelyek esetében jobban tesszük, ha alaposan elolvassuk a termékcímkéket:

  • salátaöntetek
  • pácok és barbecue szószok
  • taco fűszer
  • ecet
  • mustár
  • sajt
  • zacskós leves
  • kolbász

Nyitókép: Unsplash

(Huffpost)