Fiatal lány kupis szobában ül

Nem biztos, hogy lusta vagy - 4 különös ok, amiért rendetlen lehetsz

Ha az otthonodban állandó a rendetlenség, annak a lustaságon kívül egyéb okai is lehetnek.


„Nagyon kevés ember él valójában rendetlenség- vagy rendetlenségmentes életet”

– mondta Michael Tompkins pszichológus, a San Francisco Bay Area Center for Cognitive Therapy társigazgatója.

Bár egyesek a rendetlenséget a lustaság jelének tekinthetik, a valóság az, hogy egyéb, különleges oka lehet a rendetlenségnek - az életszakaszoktól kezdve a személyiségjegyeken át a mentális egészségi állapotokig.

Szakértők elárulták, mik okozhatják a rendetlenséget a lustaságon túl.

Lehet, hogy ADHD-s vagy

„A dezorganizáció a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar egyik jellegzetes tünete”

– mondta Terry Matlen pszichoterapeuta.

„A végrehajtó működés általánosan károsodott az ADHD-s agyban.”

Ez magában foglalja a tervezéssel, a feladatok kezdeményezésével és befejezésével kapcsolatos nehézségeket, valamint a munkamemóriával kapcsolatos problémákat.

„Ha nehézségeid vannak a munkamemóriával, akkor nagyon nehéz bizonyos feladatokat az elejétől a végéig elvégezni. Ez azt jelenti, hogy könnyen elterelődhet a figyelmed”

– magyarázta.

Például lehet, hogy amikor hazaérsz, azonnal eltereli a figyelmed a háziállatod, ezért a kulcsokat már csak ledobod valahova, ahelyett, hogy a kijelölt helyére tennéd el.

„Ez nem is tudatos döntés. Az ember egyszerűen csak nehezen tartja magát ahhoz a gondolathoz, hogy a kulcsokat a helyére tegye”

– mondta a szakértő.

Lehet, hogy depresszióval és/vagy szorongással küzdesz

„A fizikai terünk állapota tükrözheti a lelkiállapotunkat. Otthonunk lehet rendetlen és zsúfolt, mert szellemileg túlterheltek és rendezetlenek vagyunk, vagy egyszerűen túlságosan kimerültek és kiégettek ahhoz, hogy rendet tartsunk”

– mondta Natalie Christine Dattilo, a Harvard Medical School pszichológusa.

Aki depresszióval küzd, valószínűleg alacsony energiát és motiválatlanságot érez.

„A motivációnk az agynak abból a részéből ered, amely a jutalomra számít, és amikor depressziósak vagyunk, az agynak ez a része gyakorlatilag kikapcsol. Ez apátia érzését keltheti, ami még nehezebbé teszi az olyan nehéz feladatok, mint a rendszerezés, takarítás vagy lomtalanítás kezdeményezéséhez szükséges energia előteremtését.”

Tompkins szerint a depresszió és a szorongás koncentrációs nehézségeket is okozhat, ami miatt a kisebb feladatok is megterhelőnek tűnhetnek.

Ráadásul tanulmányok kimutatták, hogy az otthonunkban lévő rendetlenség összefügg a magas kortizolszinttel - a stresszhormonnal. Tehát nemcsak a depresszió vagy a szorongás érzése befolyásolhatja a szervezettségünket, hanem a rendetlen otthon még stresszesebbé és túlterheltebbé tehet bennünket.

Lehet, hogy stresszes időszakban vagy

A nagy életváltozások stresszesek lehetnek, és befolyásolhatják az ember rendetlenségkezelési képességét - még annak is, aki általában rendet tart.

„Ha valaki pszichoszociális stresszorral találkozik, az ronthatja a megbirkózási képességét”

– magyarázta Tompkins.

A gyermekvállalás például egy különösen nehéz átmenet lehet, főként az ADHD-s szülők számára.

Néhány egyéb életbeli átmenet, amely kihívást jelenthet: a főiskola megkezdése, a párkapcsolat, a házasságkötés, a válás és a hormonális változások (mint a perimenopauza és a menopauza) kezelése.

Lehet, hogy érzelmileg megterhelő számodra

„Érzelmileg is megterhelő lehet a lomtalanítás, mert a múltat idézi fel”

– mondta Joseph Ferrari, a DePaul Egyetem pszichológiaprofesszora.

Egyes tárgyak, például emlékpoharak, koncertjegyek vagy emlékajándékok kidobása, letakarítása vagy rendszerezése érzelmi emlékeket idézhet fel.

„Mikor a kezedbe veszed a tárgyat és az pozitív érzelmet vált ki belőled, akkor nehezen tudsz megszabadulni tőle”

– mondta Ferrari.

„De az is lehet, hogy negatív érzelmeket hoz vissza, ekkor pedig szintén nem szeretnél foglalkozni vele, így inkább csak visszateszed a helyére.”

Nyitókép: Shutterstock

(HuffPost)