Szempilláját spirálozó nő

Így távolítsd el a szempillaspirált a ruhákból

A legtöbbünkkel megesett már valószínűleg, hogy össze szempillaspiráloztuk a ruhánkat. Bér a folt csúnya, de szerencsére ez nem jelenti azt, hogy örökre ott marad. A kezelés módja kevésbé függ a szempillaspirál formulájától, mivel mindegyik típus erősen pigmentált és lágyítószereket tartalmaz, sokkal inkább számít, ki tudjuk-e mosni és szárítani a szövetet, vagy inkább foltkezelést igényel.


1. Kezeljük a legtöbb szempillaspirál foltot egyformán

A szempillaspirál formulája önmagában nem igazán befolyásolja a folteltávolítás folyamatát. Ez alól az egyetlen kivételt a szálas alapú formulák jelentik. A szálas szempillaspirálok esetében tanácsos lehet hagyni, hogy a folt egy kicsit megszáradjon, így könnyebben lekaparhatók a rendetlen szálmaradványok, mielőtt hozzáadnánk a foltkezelést.

A szempillaspirál okozta folt lekaparásához használjunk valamilyen tompa élű eszközt, például egy hitelkártya vagy egy asztali kés élét, hogy leemeljük a szövet felületén ülő szilárd anyagokat.

2. Használjunk foltoldót

A szempillaspirál foltok a kombinált foltok közé tartoznak, melyek eltérő kezelést igényelhetnek, mivel lágyítószerek és pigmentek keverékét tartalmazzák, mint például a szempillaspirál és a krémes pirosítók vagy árnyékok. A foltrudak és -oldatok olyanok, mint a mosószerek magasan koncentrált változatai, amelyeket kifejezetten a színben gazdag foltok eltávolítására fejlesztettek ki.

Használatuk előnye a hagyományos mosószerrel szemben a koncentrált formula, amelyet arra terveztek, hogy valóban segítsen kicsalogatni az elszíneződéseket a mosás előtt. További előnyei közé tartozik, hogy a foltoldó rudak és oldatok a régi és az új foltokra egyaránt hatnak,"így nem baj, ha egy ideig a szöveten marad egy sminkfolt, ha nem tudjuk azonnal eltávolítani.

3. Foltkefe használata mosás előtt

A foltkefék szuperül segítik a foltcsík vagy a foltoldat bemasszírozását a szövetbe, így az erősen koncentrált formula hatékonyan működik anélkül, hogy károsítaná a szövet szövését. Érdemes olyan foltkefét választani, melynek puha sörtéi minden mosható szövethez, így a selyemhez is használhatóak.

4. Kerüljük a dörzsölést

A dörzsölés csak ronthat, és a szövet integritásának károsodását kockáztatja: a szempillaspirál elkenődik, és a dörzsölés mélyebbre hatol a foltot a szövetbe. Ehelyett inkább óvatosan, körkörös mozdulatokkal dolgozzuk be a tisztítót egy nedvesített foltkefével vagy az ujjainkkal.

5. Kerüljük a szódabikarbónát és a sót

Bár ezek folteltávolító tulajdonságokkal bírhatnak, kerüljük a használatukat, mivel egyiket sem tervezték vagy tesztelték szöveten való használatra, különösen az olyan finom szöveteken, mint a selyem vagy a csipke.

6. Mosás szokásos módon

A foltkezelés vagy előkezelése csak az első lépés, ezt követően a szokásos módon kell mosni és szárítani a ruhát.
Mosás után ellenőrizzük, hogy a foltok teljesen feloldódtak-e, ha pedig nem, ismételjük meg a folteltávolítási folyamatot, amíg ez meg nem történik, mielőtt szárítani kezdenénk, mivel a szárító hője a foltokat még jobban beágyazhatja a szövetbe.

7. Használjuk a lehető legmelegebb vizet

A mosási hőmérséklet a szövet típusától függ. Általában a legjobb eredmény elérése érdekében a legmelegebb vizet tanácsos használni, amelyet az adott szövet elvisel a folt eltávolításához.

Pamut, vászon és tartós szintetikus anyagok mosásakor fehér és világos színekhez meleg vagy forró vizet, gazdag színekhez és sötét színekhez pedig tartósan préselt vagy hideg vizet érdemes használni. Az olyan kényes anyagokat, mint a gyapjú, a selyem, a csipke és a 'dry clean' címkével ellátott szintetikus anyagokat mindig hideg vízben kell mosni és a levegőn hagyni megszáradni.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock