Nappali kanapéval, székekkel és könyvespolcokkal

Kevesebb stressz, nagyobb rendezettség: próbáld ki a 80/20 szabályt!

Nemcsak a rend fenntartásában, de a lelki nyugalom megtalálásában is sokat segít.

A kicsi és nagy otthonokra egyaránt alkalmazható 80/20 szabály lényege az, hogy a teret legfeljebb 80 százalékban töltsük meg, a maradék 20 százalékot pedig hagyjuk üresen. Ez a szabad tér rengeteg vizuális könnyebbséget nyújt, lehetővé téve, hogy új tárgyak kerüljenek be az otthonunkba anélkül, hogy a rendetlenség felhalmozódna.

A módszer különböző terekben és helységekben alkalmazható, legyen szó szekrényekről, kamráról, (háló)szobákról vagy éppen fürdőszobákról.

Soha ne legyen tele

A 80/20 szabály nagyon hasonlít a hara hachi bu nevű japán fogalomra, amely arra utal, hogy soha ne hagyjuk, hogy a gyomrunk 80 százaléknál jobban megteljen, így az egészséges emésztésnek és az élvezetnek is lehetőséget adunk

Ez a koncepció az életünk szinte bármely más területén is alkalmazható, beleértve az otthonunkat, amely többek között segít a stressz ellen, mivel mindig tudjuk, hol vannak a dolgaink, másrészt a levegős tér látványa megnyugtatóbb.

Monica Geller takar\u00edt a J\u00f3bar\u00e1tok c\u00edm\u0171 sorozatbanGiphy

Kategóriák és konténerek

A módszer maximalizálásához használjuk tárolókat, rendszerezőket és fogasokat. Persze fontos, hogy időről időre ellenőrizzük az összes tárolóhelyet és megszabaduljunk attól, amit már régóta nem használunk. Érdemes minden nap apránként rendszerezni a dolgainkat, de mindig csak egy-egy kategóriára koncentrálva.

Ha a terek 20 százalékát tisztán és rendben tartjuk, az jót tesz a mentális egészségnek Laura Palomares pszichológus szerint.

„Az a tény, hogy a tér nyitottabb és kevesebb inger éri, nyugalmat és koncentrációt eredményez. Az elengedés és a megszabadulás attól, amire nincs szükségünk, végül felszabadító hatású, és a kontroll és a mentális rend érzését kelti”.