faj egy nonek a hasa

Évente több tucat ember halálához vezet ez a romlott étel

A legtöbb ételtől, ha romlottan fogyasztjuk, "csupán" rosszul leszünk, vagy netán betegek is, de azért túléljük. Sajnos van olyan is azonban, amit ha véletlenül romlott formában eszünk meg, akár bele is halhatunk.Nem véletlenül olyan fontos az élelmiszerbiztonság az otthonunkban és az éttermekben: mindig nagyon oda kell figyelni a higiéniára az ételekben és a szennyezett felületeken is könnyen elszaporodó baktériumok és vírusok miatt. A másik alapvető egészségvédelmi intézkedés a konyhában, hogy sose főzzünk meg vagy fogyasszunk el romlottnak tűnő alapanyagot. Egyszerűen hangzik, igaz? Sajnos ennek ellenére rendkívül gyakori az ételmérgezés, hiszen néha az ételek ízén, állagán, színén vagy szagán még nem érezni a változást, a kellemetlenséget okozó organizmusok azonban már benne vannak a tányérunkban.

Van egy alapanyag, ami igen veszélyes ebből a szempontból, és sajnos rengeteg ember kerül kórházba miatta: ez a sertéshús.

A FELMÉRÉSEK SZERINT A ROMLOTT SERTÉSHÚS FOGYASZTÁSA TÖBB MINT FÉL MILLIÓ ÉLELMISZER EREDETŰ FERTŐZÉSHEZ, MAJDNEM 3 EZER KÓRHÁZI KEZELÉSHEZ ÉS 80 HALÁLESETHEZ VEZET ÉVENTE – CSAK AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN.

Mit tehetünk, hogy ezt megelőzzük?

raw pork on wooden board

Fotó: Towfiqu barbhuiya/Unsplash

1. Mindig ügyeljünk a szavatossági időre!

Míg néhány élelmiszer valóban biztonságos lehet a ráírt szavatossági idő lejárta után is, a hústermékek nem ebbe a kategóriába tartoznak. Nem érdemes kockáztatni, mindig fogyasszuk el a csomagoláson feltüntetett idő előtt, vagy dobjuk ki. A sertéshúst a vásárlás utáni 3-5 napon belül kell megfőzni vagy lefagyasztani – tanácsolja a vince.hu.

2. Figyeljük a színét!

Ha a hűtőben pihenő hús a korábbi rózsaszínes árnyalatról szürkés-barnásra változik, az már biztos jele annak, hogy elindultak benne a romlási folyamatok, így azonnal ki kell dobni. Ugyanígy a zsír színváltozása is ezt jelzi: a friss húson lévő zsír fehér színű, ha ez megsárgul, akkor menthetetlen a húsunk.

3. Hallgassunk az orrunkra!

Viszonylag gyorsan a szaga is megváltozik a nyers húsnak, ha már gond van vele. Nehéz elmagyarázni írásban a romlott hús szagát, de amint megérzi valaki ezt a bűzt, nem fog kételkedni benne, hogy itt valami nem oké. Azonnal dobjuk ki az árut.

4. Tapintsuk meg

Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy jó-e még a hűtőben tárolt hús, és a színe, valamint a szaga nem változott meg még fentebb említett módon, akkor (tiszta kézzel) nyúljunk hozzá. Ha elkezdett már megromlani, nyálkás lesz a felszíne. Ekkor már nem szabad azzal "menteni" a húst, hogy megmossuk, irány a kuka.

Ne feledjük, a legfontosabb tipp, hogy ha bármi kétségünk van a hús minőségét illetően, inkább dobjuk ki, hiszen nagy problémát okozhatunk egy romlott étellel magunknak és a szeretteinknek is.

Nyitókép: Shutterstock