Egy férfi a szívét fájlalja (illusztráció)

Ez az egyszerű és finom étel csökkenti a rossz koleszterin mennyiségét

A rossz koleszterin növekedése hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázatához. Ennek csökkentéséhez, valamint a jó típus mennyiségégnek emeléséhez több élelmiszer is hozzájárul. Alábbi cikkünkben egy olyan ételről számolunk be, mely bizonyítottan segít koleszterinproblémák esetén.


A béta-glükán egy oldható rost, amely segít a bélflórának, növeli a jó baktériumok számát, emellett pedig csökkenti a rosszak mennyiségét a szervezetben. Az árpában, illetve az árpaalapú termékekben megtalálható ez az anyag, így csökkenti a rossz koleszterin két típusának — LDL és nem-HDL — szintjét.

Különböző tanulmányok egymástól eltérően arra az eredményre juttattak, hogy az árpa rendszeres fogyasztása legalább hét százalékkal képes csökkenteni a rossz koleszterin e két típusát. Dr. Vladimir Vuksan, az egyik tanulmány társszerzője így nyilatkozott:

„Az árpa csökkenti az összes rossz koleszterin szintjét ezeknél a magas kockázatú egyéneknél, de a magas koleszterinszint nélküli emberek számára is előnyös lehet.”

Egy kis videós ismertető a jó és a rossz koleszterin sajátosságairól:

Egy másik kutatásban résztvevő alanyok két hónapon át minden nap 100 gramm tésztát ettek, amely 25 százalékban árpalisztből és 75 százalékban durumbúzalisztből készült. Az előírt étrendet a szervezetük jól tolerálta, valamint nem észlelték sem hasi fájdalmaknak, sem pedig puffadásnak a jeleit.

Annak ellenére, hogy az árpának magasabb a béta-glükán tartalma, valamint több jótékony hatással is bír, mégsem olyan népszerű, mint például a zab.

Az árpa alacsonyabb kalóriatartalmú, magasabb fehérje- és rosttartalmú, ezek pedig fontos tényezők a fogyókúrás vagy súlyproblémákkal küzdő emberek számára.

„A bizonyítékok áttekintése után azt is elmondhatjuk, hogy az árpa a zabhoz hasonlóan hatékony a szív- és érrendszeri betegségek általános kockázatának csökkentésében"

— olvashatjuk Dr. Vuksan kiegészítését a Psy.Blog cikkében.

Nyitókép: Shutterstock