Ha így fogyasztod a rostokat, elkerülheted a puffadást
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek visszaszorítása és a több rost fogyasztása jót tesz a bélrendszer egészségének. De ha nem fokozatosan csinálod, az étrended drasztikus megváltoztatása kellemetlen tünetekhez vezethet.
Ugyanis ha nem fokozatosan változtatod meg az étrended, a rostok bevitele puffadáshoz, gázokhoz, hasi fájdalomhoz, görcsökhöz és a bélműködés megváltozásához, például székrekedéshez vagy hasmenéshez vezethet.
A bélmikrobiomnak, a bélben élő és az általános egészségünket befolyásoló több milliárd mikrobának szüksége van az élelmi rostokra ahhoz, hogy jól fejlődjön. Ezek megtalálhatók a gyümölcsökben, zöldségekben, babban és diófélékben, és tanulmányok szerint a növények széles választékát fogyasztó emberek mikrobiomja változatosabb, ami egészséges.
Eközben az olyan feldolgozott élelmiszerek, mint a fagyasztott pizza, az édesség és a hot dog, minimális rostot tartalmaznak. Ezeket 32 különböző egészségügyi problémával is összefüggésbe hozták, köztük a vastagbélrákkal, amelyek száma egyre nő a fiatalabbak körében is.
Tehát a több rost hozzáadása az étrendhez kézenfekvő ötletnek tűnik, de van egy bökkenő: ha többet eszel belőle, mint amennyit a szervezeted megszokott, a dolgok összekuszálódhatnak.
Dr. Will Bulsiewicz gasztroentronológus olyan gyakran látott ilyet a pályafutása során, hogy könyvet írt arról, hogyan kezeljük ezt a helyzetet. Szerinte nem szabad lemondanunk a rostfogyasztásról, de biztonságos módon kell beillesztenünk az étrendünkbe. Ugyanis 100%-ban a bélmikrobáinkra vagyunk utalva a rostok lebontásában.
A beleket Bulsiewiczegy izomhoz hasonlította, amelyet edzeni kell. Amikor a rostok mennyisége meghaladja a bél mikrobiomjának feldolgozási kapacitását, akkor hanyaggá válik. Bulsiewicz három tippet is megosztott, hogyan lehet biztonságosan több rostot bevinni az étrendbe.
Kezdd lassan!
Fotó: Unsplash
Az emberek gyakran túl keményen vágnak bele az étrendi változtatásokba, legyen szó akár egy ötbabos chiliről, amikor általában nem eszünk babot, vagy egy teljesen új rendszerről január 1-jétől. Aztán néhány órán belül rosszul érzik magukat, mert túllépték a bélmikrobiomjuk teljesítőképességét. Ez vezethet gázokhoz, puffadáshoz, hasi diszkomfortérzéshez, görcsökhöz, hasmenéshez vagy székrekedéshez.
Ha több rostot szeretnél enni, a legjobb, ha az új ételeket idővel vezeted be, kis mennyiséggel kezded, és fokozatosan növeled az adagok méretét. Így a bélmikrobáknak van idejük alkalmazkodni az étrendedben bekövetkező változáshoz.
Maradj hidratált!
A jó folyadékbevitel javítja a rostok feldolgozására és megemésztésére való képességünket. Ha a rostok elegendő vizet vesznek fel, akkor puha, terjedelmes székletet hoznak létre, amit könnyű kiüríteni. A rostfogyasztás közbeni vízfogyasztás segít megelőzni a gázképződést és a puffadást is. Az olyan italok, mint a kávé, a tea és a koffeines, cukros dolgok gyakran dehidratálnak.
Ellenőrizd, hogy ez nem krónikus egészségügyi probléma-e!
Gyakran előfordul, hogy a bélrendszeri tünetek a túl gyors, radikális változtatások következményei. De krónikus egészségügyi problémák, például Crohn-betegség vagy fekélyes vastagbélgyulladás jelei is lehetnek.
Bárkinek lehet puffadása vagy hasmenése, ha rosszul eszik, de krónikus problémának számít, ha ez olyan mintává válik, amely befolyásolja az életminőséget. Ha ez a helyzet, ne próbáld meg magad kezelni, hanem keress fel egy szakembert!
Forrás: Business Insider
Nyitókép: Unsplash