zöldségek

Ha így fogyasztod a rostokat, elkerülheted a puffadást

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek visszaszorítása és a több rost fogyasztása jót tesz a bélrendszer egészségének. De ha nem fokozatosan csinálod, az étrended drasztikus megváltoztatása kellemetlen tünetekhez vezethet.


Ugyanis ha nem fokozatosan változtatod meg az étrended, a rostok bevitele puffadáshoz, gázokhoz, hasi fájdalomhoz, görcsökhöz és a bélműködés megváltozásához, például székrekedéshez vagy hasmenéshez vezethet.

A bélmikrobiomnak, a bélben élő és az általános egészségünket befolyásoló több milliárd mikrobának szüksége van az élelmi rostokra ahhoz, hogy jól fejlődjön. Ezek megtalálhatók a gyümölcsökben, zöldségekben, babban és diófélékben, és tanulmányok szerint a növények széles választékát fogyasztó emberek mikrobiomja változatosabb, ami egészséges.

Eközben az olyan feldolgozott élelmiszerek, mint a fagyasztott pizza, az édesség és a hot dog, minimális rostot tartalmaznak. Ezeket 32 különböző egészségügyi problémával is összefüggésbe hozták, köztük a vastagbélrákkal, amelyek száma egyre nő a fiatalabbak körében is.

Tehát a több rost hozzáadása az étrendhez kézenfekvő ötletnek tűnik, de van egy bökkenő: ha többet eszel belőle, mint amennyit a szervezeted megszokott, a dolgok összekuszálódhatnak.

Dr. Will Bulsiewicz gasztroentronológus olyan gyakran látott ilyet a pályafutása során, hogy könyvet írt arról, hogyan kezeljük ezt a helyzetet. Szerinte nem szabad lemondanunk a rostfogyasztásról, de biztonságos módon kell beillesztenünk az étrendünkbe. Ugyanis 100%-ban a bélmikrobáinkra vagyunk utalva a rostok lebontásában.

A beleket Bulsiewiczegy izomhoz hasonlította, amelyet edzeni kell. Amikor a rostok mennyisége meghaladja a bél mikrobiomjának feldolgozási kapacitását, akkor hanyaggá válik. Bulsiewicz három tippet is megosztott, hogyan lehet biztonságosan több rostot bevinni az étrendbe.

​Kezdd lassan!

egy t\u00e1l sal\u00e1ta mindenf\u00e9le apr\u00edtott z\u00f6lds\u00e9gekkel

Fotó: Unsplash

Az emberek gyakran túl keményen vágnak bele az étrendi változtatásokba, legyen szó akár egy ötbabos chiliről, amikor általában nem eszünk babot, vagy egy teljesen új rendszerről január 1-jétől. Aztán néhány órán belül rosszul érzik magukat, mert túllépték a bélmikrobiomjuk teljesítőképességét. Ez vezethet gázokhoz, puffadáshoz, hasi diszkomfortérzéshez, görcsökhöz, hasmenéshez vagy székrekedéshez.

Ha több rostot szeretnél enni, a legjobb, ha az új ételeket idővel vezeted be, kis mennyiséggel kezded, és fokozatosan növeled az adagok méretét. Így a bélmikrobáknak van idejük alkalmazkodni az étrendedben bekövetkező változáshoz.

​Maradj hidratált!

A jó folyadékbevitel javítja a rostok feldolgozására és megemésztésére való képességünket. Ha a rostok elegendő vizet vesznek fel, akkor puha, terjedelmes székletet hoznak létre, amit könnyű kiüríteni. A rostfogyasztás közbeni vízfogyasztás segít megelőzni a gázképződést és a puffadást is. Az olyan italok, mint a kávé, a tea és a koffeines, cukros dolgok gyakran dehidratálnak.

​Ellenőrizd, hogy ez nem krónikus egészségügyi probléma-e!

Gyakran előfordul, hogy a bélrendszeri tünetek a túl gyors, radikális változtatások következményei. De krónikus egészségügyi problémák, például Crohn-betegség vagy fekélyes vastagbélgyulladás jelei is lehetnek.

Bárkinek lehet puffadása vagy hasmenése, ha rosszul eszik, de krónikus problémának számít, ha ez olyan mintává válik, amely befolyásolja az életminőséget. Ha ez a helyzet, ne próbáld meg magad kezelni, hanem keress fel egy szakembert!

Forrás: Business Insider

Nyitókép: Unsplash