Szereted a rozmaringot? A tudósok szerint fontos szerepet játszik az egészségünk megőrzésében
június 13., 2025  ●  Életmód  ●  in.hu

Szereted a rozmaringot? A tudósok szerint fontos szerepet játszik az egészségünk megőrzésében

Különleges íze miatt a mediterrán térségekben őshonos fűszernövényt már évezredek óta nagy becsben tartják, ám a kulináris előnyei mellett egyre nagyobb figyelmet kap az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt is. De pontosan hogyan hat a szervezetre, és mennyit kellene fogyasztanunk belőle?

A történelem során több kultúra is felfedezte a rozmaring egészségügyi előnyeit: az ókori Görögországban és Rómában a koncentráció fokozására, valamint a memória javítására alkalmazták. A jelek szerint az agyi funkciókat serkentő hatását a modern tudomány is elismeri, a kutatások szerint ugyanis ígéretes lehet például az Alzheimer-kór elleni küzdelemben.

Mint kiderült, a rozmaring serkenti a vérkeringést, többek között az agyban is, ami így több oxigénhez és tápanyaghoz jut, de nyugtató tulajdonságokkal is rendelkezik: egyes tanulmányok szerint a rozmaring aromája csökkentheti a szorongást és javíthatja az alvásminőséget. Az alacsonyabb stressz pedig jobb koncentrációt és memóriát jelenthet, írja a ScienceAlert. Ezen felül olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek kölcsönhatásba lépnek az neurotranszmitterekkel. Az egyik ilyen, az 1,8-cineol például segít megakadályozni az acetilkolin vegyi anyag lebomlását, amely nélkülözhetetlen fontosságú a tanuláshoz és a memóriához. Az acetilkolin megőrzésével a rozmaring segíthet a kognitív teljesítmény támogatásában, különösen az életkor előrehaladtával.

Ráadásul, a rozmaring antioxidánsokban bővelkedik, amelyek segítenek megvédeni az agysejteket az oxidatív stressz okozta károsodástól – ami a kognitív hanyatlás egyik fő tényezője.

A rozmaring gazdag még a fitokémiai anyagokban is (egészségjavító hatású növényi vegyületek) – az egyik ilyen például a karnósav, ami antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, ráadásul segít megvédeni az agysejteket a károsodástól. A kutatók 2025-ben kifejlesztették a karnósav stabil változatát, a diAcCA vegyületet, mely ígéretes preklinikai vizsgálatokban javította a memóriát, növelte a szinapszisok (az agysejtek közötti kapcsolatok) számát, és csökkentette az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó káros fehérjék, például az amiloid-béta és a tau mennyiségét. A szakértők szerint a diAcCA más gyulladásos állapotok, például a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a Parkinson-kór kezelésében is segíthet.

Szereted a rozmaringot? A tudósok szerint fontos szerepet játszik az egészségünk megőrzésében
Fotó: shine.graphics/Shutterstock

Bár a legtöbb ember számára a nyers rozmaring fogyasztása teljesen biztonságos, a koncentrált adagok vagy kivonatok bevitele már kockázatos lehet. Nagy mennyiségben hányást, ritka esetben akár rohamokat is okozhat – különösen az epilepsziában szenvedőknél. Csak kevesen tudják, ám a rozmaring serkentheti a méhösszehúzódásokat, ezért várandósság idején kerülni kell a nagyobb mennyiség bevitelét. Éppen ezért, a különböző étrend-kiegészítők szedése előtt kérjük ki kezelőorvosunk véleményét.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Egy csokor friss rozmaring./Katrinshine/Shutterstock