A sajtfogyasztás csökkentheti egy súlyos egészségügyi állapot kockázatát
Egy új kutatás során a sajtfogyasztás és egy bizonyos rendellenesség közvetlen kapcsolatát vizsgálták.
Sajtrajongók figyelem! Egy nemrégiben készült tanulmány lehetséges kapcsolatot talált a sajt és az alvás pozitív egészségügyi eredményei között.
A Sleep Medicine folyóirat decemberi számában közzétett tanulmány eredményei szerint a több sajt fogyasztása összefüggésbe hozható az alvási apnoe kialakulásának kisebb valószínűségével, amely alvás közbeni légzéskimaradást okozhat.
A tanulmány kutatói rámutattak, hogy bár már korábban is voltak kutatások a sajt egészségügyi előnyeiről, ez most a sajt és az alvási apnoe közötti közvetlen kapcsolatot vizsgálta.
A szerzők elárulták, hogy a sajtban található alapvető tápanyagok, köztük a kalcium, a fehérje és a vitaminok befolyásolhatják az anyagcsere és a szív- és érrendszeri egészséget, amelyek mindkettő az alvási apnoéval összefüggő tényezők.
A vizsgálat elvégzéséhez a kutatók egy nagyszabású brit biogyógyászati adatbázis, valamint egy 500 000 finn donor egészségügyi adatait összegyűjtő kutatási projekt adatait elemezték, hogy elemezzék az alvási apnoe és a sajtfogyasztás közötti lehetséges összefüggéseket.
A tanulmány során 400 000 ember egészségügyi adatait vizsgálták, akik két hosszú távú vizsgálatban vettek részt, és azt találták, hogy azoknál, akik sajtot ettek, 28%-kal kisebb volt az alvási apnoe kockázata, mint azoknál, akik nem ettek - írja a Food & Wine magazin.
A kutatók a vizsgálat során a kockázati tényezők és a különböző egészségügyi kimenetek közötti ok-okozati összefüggéseket figyelték meg. Azt is igyekeztek kideríteni, hogy a sajtfogyasztásnak van-e bármilyen potenciális hatása 44 különböző biomarkerre, melyek az egyén szervezetében mért, számszerűsíthető jellemzők, mint például a vérnyomás.
Az eredmények azt mutatták, hogy a sajtfogyasztás 23 biomarker szintjét befolyásolta, és ezek közül hat biomarker közvetlen szerepet játszott a sajtfogyasztás és az alvási apnoe kialakulásának csökkent valószínűsége közötti lehetséges összefüggésben.
„A tanulmány célja, hogy tisztázza a sajtfogyasztás és az alvási apnoe közötti összefüggést, azonosítva a potenciális közvetítő biomarkereket, és betekintést nyújtva abba, hogy a sajtfogyasztás hogyan befolyásolhatja az alvási apnoe kockázatát”
– írták a kutatók.
„Ezek az eredmények aláhúzzák az étrendi beavatkozások lehetőségét az alvási apnoe előfordulásának és a kapcsolódó egészségügyi kockázatok csökkentését célzó közegészségügyi stratégiákban”
– tették hozzá.
A kutatás alapján úgy tűnik tehát, hogy azoknál, akik a szokásos étrendjük mellett sajtot is fogyasztanak, lehet némi védőhatás az alvási apnoe tekintetében.
Nyitókép: Andra C Taylor Jr on Unsplash
(HuffPost)