szép szőke nő smink nélkül

Mi történik az agyadban, amikor nem sminkelsz?

Idő kell, mire a smink nélküli arcunkat elfogadjuk, ha világéletünkben úgy éltünk, hogy még a kutyasétáltatáshoz is feltettünk egy kis alapozót és pirosítót. De ha egyszer belejöttünk, lehet, hogy már jobban is tetszünk magunknak natúran.


De vajon valóban egészségesebb az arcbőrünk a napi szinten felkent termékek nélkül? Nos, a tudomány szerint ez valójában az agyadban dől el – írja a Pure Wow.

​Mi történik az agyaddal, ha minden nap sminkelsz?

Amikor sminkeljük magunkat, azt az üzenetet küldjük a tudatalattinknak, hogy hibásak vagyunk, és hogy ezeket a hibákat el kell takarni vagy el kell rejteni

− mondja Jennifer Pepper, MA AMFT holisztikus pszichoterapeuta. Lényegében boldogabbak vagyunk a megváltozott külsőnkkel, és erősen azonosulunk vele, mert befolyásolja, hogyan érezzük magunkat belül.

De beszélnünk kell a smink rutinjáról is: sokunk számára a rutinunk tart minket összhangban a céljainkkal.

Ha a napi rutinunk magában foglalja a sminket, akkor logikus, hogy ha kihagyjuk, kiegyensúlyozatlanabbnak és kevésbé magabiztosnak érezzük magunkat.

Tehát az agyunk nem csak az énképünkre, hanem a séma megszakítására is reagál.

És mi történik az agyadban, amikor abbahagyod a sminkelést?

Az agy felismeri, ha kihagyunk egy lépést. De ahogyan a sminkeléssel rutint alakítasz ki, úgy a nem sminkeléssel is kialakíthatsz egy rutint, aminek kialakítása persze időbe telik. De ahhoz is idő kell, hogy az agyad újrakalibrálja az új énképedet. Ha jobban tudatában vagy annak, hogy a smink milyen szerepet játszik az életedben, segíthetsz az agyadnak kiigazítani az énképedet.

arcot mos egy fiatal l\u00e1ny \u00e9s n\u00e9zi mag\u00e1t k\u00f6zben a t\u00fck\u00f6rben

Fotó: Shutterstock

Daniel Sher klinikai pszichológus elismeri, hogy a viselkedéspszichológia alaptörvénye szerint minél gyakrabban vagy kitéve valaminek, ami kellemetlen számodra, annál könnyebbé válik. Egy 2016-os, az Amerikai Pszichológiai Szövetségen bemutatott tanulmányban arra kért meg nőket, hogy két héten keresztül naponta nézzenek magukra a tükörben smink nélkül. Idővel magabiztosabbak és önérzetesebbek lettek, és az általános szorongásszintjük is csökkent. Sher azonban úgy véli, hogy az ismétlés mellett más is közrejátszott: esélyt kaptak arra, hogy megkérdőjelezzék azt az üzenetet, amelyet kulturális szinten folyamatosan kapnak a nők.

Ebben az értelemben nem csak a szépségről alkotott elképzelésünket, hanem a kultúránkét is újraértelmezzük.

​De vajon a sminkszünet megmenti a bőrödet?

A smink nem feltétlenül árt a bőrünknek. Ahogy az sem árt, ha adunk a bőrünknek egy kiadós szünetet, ami segít megtisztulni a bőrödnek, a pórusaidat egy kis levegőhöz juttatja, és segíthet abban is, hogy felismerd, mire van igazán szüksége a bőrödnek − talán alapozó nélkül látod, hogy nem is olyan száraz vagy zsíros, mint gondoltad. De a legfontosabb, hogy segít meglátni az arcod saját szépségét – mert, ahogy a tudomány is kimondja, a szépség valójában a szemlélő szemén múlik.

Nyitókép: Shutterstock