
5 jel, hogy csökkentened kellene a cukorbevitelt
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az egészséges, kiegyensúlyozott étrendben a napi kalóriák legfeljebb 10%-a származhat hozzáadott cukorból
A túlzott cukorfogyasztás – nemcsak a fehér asztali cukor, hanem a rejtett cukrok is – növelheti a súlyos betegségek kialakulásának kockázatát. A hozzáadott cukor, például a kávé édesítése esetén naponta legfeljebb egy-két teáskanálnyit ajánlott fogyasztani.
Túlzott cukorfogyasztás esetén testünk bizonyos jelekkel mutatja, hogy ideje csökkenteni a mennyiséget. Az alábbiakban öt ilyet jelzést mutatunk.
1. Túlzott édesség utáni sóvárgás
Túl sok szénhidrát vagy egyszerű cukor fogyasztása a szénhidrát utáni sóvárgást váltja ki, ami egyre több és több cukros étel utáni sóvárgáshoz vezet, mondja Serena Missori, sebészorvos, endokrinológus és diabetológus.
„Ez akkor történik, amikor a cukor az inzulinon keresztül felszívódik, és a vércukorszint gyorsan lecsökken, ami hipoglikémiát okoz. Ennek következtében a szervezet több cukrot keres, hogy kompenzálja ezt a csökkenést.”
2. Súlygyarapodás
Az inzulin elősegítheti a súlygyarapodást, így ha túlzott mennyiségben termelődik – például túl sok cukorfogyasztás következtében –, az inzulinrezisztenciához vezethet. Missori szerint ez viszont megkönnyíti és felgyorsítja a hízást.
„Ez az egyensúlyhiány hirtelen energiacsökkenést is okozhat. A magas vércukorszint károsíthatja a szervezet fehérjéit egy glikozilációnak nevezett folyamat révén, ami csökkenti a szervek és rendszerek működését, és rontja hatékonyságukat.”
3. A bőr gyorsabb öregedése
A túlzott glükóz az úgynevezett glikáció folyamatát indítja el, amely az AGE-k (előrehaladott glikációs végtermékek) nevű vegyületek képződéséhez vezet
„Ezek az anyagok gyulladásba hozzák a sejteket, és lebontják azt a két fehérjét, amelyek elengedhetetlenek a bőr rugalmasságának és puhaságának megőrzéséhez, mint például az elasztin és a kollagén. Ez nem ér véget: A felesleges cukor felgyorsítja a bőr öregedését, elősegítve az oxidációt és a rugalmasság elvesztését. A magas inzulinszint a sötét foltok és a bőrredők megjelenését is okozhatja”
– magyarázza Missori.
4. Fáradtság és hangulatingadozás
5. Feszült bélrendszer
A túlzott cukorfogyasztás a bélrendszer egyensúlyát is veszélyezteti. Ez az egyensúlyhiány idővel a mikrobiótát is megváltoztatja, ami diszbiózishoz, a káros baktériumok túlsúlyához vezethet a hasznosakkal szemben.
A diszbiózis leggyakoribb tünetei közé tartoznak a különböző emésztési zavarok, mint például a haspuffadás, hasmenés, székrekedés és az étkezések utáni nehézségi érzés. A diszbiózisnak számos következménye van: amellett, hogy csökkenti a bél azon képességét, hogy felszívja az alapvető tápanyagokat, gyengíti az immunrendszert és rontja a szervezet általános egészségi állapotát.
(Glamour)
Nyitókép: Shutterstock